Provjerili smo kako se gradovi i općine bore s komarcima. I koliko ih to košta…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Došlo je to doba godine – ono kad noćima zbog vrućine i komaraca san uporno bježi. No, gradovi i općine, ako za to postoji potreba, brinu da njihovi stanovnici, noću san ne gube i vruće ljetne dane ne provode u kućama, baš zbog komaraca.

Grad Daruvar u proračunu ima iznos od 13.903,00 eura za deratizaciju i dezinsekciju, a godišnje ju prosječno provodi dva do tri puta, po potrebi i interventno, poručuje Danica Cetin, daruvarska pročelnica za gospodarstvo.

U Čazmi također redovito rade na dezinsekciji.

– U proračunu smo za to predvidjeli oko 12 tisuća eura, do sad smo potrošili 5 tisuća eura. Bilo je do sada tri tretiranja za larvicidna i odraslu populaciju komaraca. Očito će biti još potrebe za tim, jer vrijeme je vrlo pogodno za njihov razvoj – pojašnjava gradonačelnik Dinko Pirak.

I u Bjelovaru paze da njihovi stanovnici ipak ljeti imaju relativno normalan život sa što manje komaraca – Mi to vrlo elegantno odrađujemo, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo. Tablete koje ubijaju ličinke komaraca ubacuju se u vode stajačice, pa se to tako rješava – pojašnjava zamjenik gradonačelnika, Igor Brajdić.

Za područje gradova Čazme i Bjelovara, te općine Ivanska stručni nadzor nad provedbom dezinsekcije komaraca radi Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije. No, to nije sve.

-Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko- bilogorske županije provodi monitoring invazivnih vrsta komaraca na području županije u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Zagreb, a prema smjernicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Financijska sredstva za provođenje monitoringa invazivnih vrsta komaraca osigurala je županija – pojašnjava ravnatelj zavoda, Vedran Trupac.

Budući da je odjel za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, koji uključuje i mjere dezinsekcije komaraca. relativno nov kod njih, za sada to rade samo na području grada Bjelovara. No, Trupac se nada da će se dogodine ipak više gradova i općina odlučiti iskoristiti njihov odjel za dezinsekciju – Cijena ovisi prema utrošenom materijalu, radu i prijevozu – pojašnjava.

Općina Velika Trnovitica također provodi mjere suzbijanja komaraca – Godišnje provodimo tretiranje komaraca nekoliko puta, do sad smo to radili tri puta. Ova godina je očito jako dobra za razvoj komaraca i nosimo se s tim kako možemo, a koliko će još biti potrebno, teško je procijeniti – pojašnjava načelnik Ivan Marković.

Za kraj, pitali smo i načelnika općine Konačnica, poznatoj po svojim ribnjacima, imaju li oni, zbog blizine velike količine vode, problema s komarcima?

– Mi ne radimo uništavanje komaraca, nemamo za sad problema s tim. Imamo pristojnu količinu komaraca, pa nema potrebe da to radimo. No, u proračunu imamo predviđeno oko 10 tisuća eura za deratizaciju i provodimo ju dva puta godišnje. Ako se pokaže potreba, radit ćemo i dezinsekciju, ali za sada nema potrebe za tim, iako smo blizu ribnjaka – pojasnio je načelnik Zlatko Bakunić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!