Na raspolaganju 25 milijardi eura! Županija, gradovi i općine čekaju u niskom startu za prijave

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je u bjelovarskom hotelu Art’earia održan informativni događaj ‘EU fondovi – nove prilike 2021-2027 namijenjen predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnicima regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnicima i potencijalnim korisnicima sredstava iz EU fondova te dionicima regionalnog i lokalnog razvoja.

Događaj je otvorila Zrinka Raguž, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 

-Zadovoljstvo je biti u Bjelovaru na ovom događaju. Suradnja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije sa jedinicama lokalne samouprave je izvrsna. Prošli smo one početne poteškoće, svi su naučili kako koristiti europska sredstva, a Bjelovar je jako dobar primjer za to jer je ugovorio više od 100 milijuna eura u proteklom razdoblju dok je Bjelovarsko-bilogorska županija ugovorila više od 315 milijuna eura  – rekla je državna tajnica Raguž i dodaje da se novac može tražiti za niz područja, 

-Vjerujemo kako će se taj dobar trend nastaviti i ubuduće sa svim drugim jedinicama regionalne i lokalne samouprave. Važno je istaknuti da nam je u ovom novom razdoblju na raspolaganju treći operativni program ITP, integrirani teritorijalni program koji će gradove staviti u srce tog programa kao urbane pokretače razvoja i rasta sve na dobrobit i podizanje kvalitete života građana – kazala je Raguž. 

Županija i Grad Bjelovar brzo napreduju po pitanju povlačenja novca

Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić pohvalio se uspjesima Grada Bjelovara kada su u pitanju EU fondovi. 

-Bjelovar jedva čeka nove prilike kada su u pitanju EU fondovi i mi smo svijetli primjer u Hrvatskoj kada su u pitanju EU fondovi. Zaista se prijavljujemo na sve, kako EU tako i nacionalne projekte. S predzadnjeg mjesta u posljednjih pet godina došli smo u top 10 gradova u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava. Ključno za to je dobar tim unutar Gradske uprave – kazao je dogradonačelnik Brajdić. 

Župan Marko Marušić pohvalio je inicijativu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za ovim informativnim događajem. 

-Dolazi nam nova omotnica ukupne vrijednosti od 25 milijardi eura i sada možemo čuti iz prve ruke što se nudi, koje su mogućnosti i na što se sve gradovi, općine i Županija može aplicirati. Županija je prije dosta toga propustila i sada mi lovimo vlak propuštenih prilika i radimo na izradi projektno tehničkih dokumentacija kako bi mogli aplicirati na neke od ponuđenih mogućnosti. 

Inače, tijekom događanja uzvanicima su predstavljene aktualne mogućnosti financiranja razvojnih projekata u okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021.-2027. te posebno novih programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK) i Integriranog teritorijalnog programa2021.-2027. (ITP). Ujedno je bilo riječi i o industrijskoj tranziciji, financijskim instrumentima, ITU Mehanizmu i ITU Bjelovaru, urbanome razvoju i vidljivosti EU projekata, mogućnostima sufinanciranja projekata te iskustvima dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova. Na panel raspravi će predstavnici Grada Bjelovara, Javne ustanove Razvojna agencija Bjelovarsko- bilogorske županije JURA, Tehnološkog parka Bjelovar te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstaviti iskustva korištenja fondova Europske unije na lokalnoj razini i pripremu za korištenje sredstava u novom programskom razdoblju, a svi sudionici događaja pozvani su pridružiti se raspravi. Događaj će otvoriti državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!