Bjelovar u Top 10 gradova Hrvatske: Uz prijavu na natječaj za cjelovite obnove, slijedi prijava još jednog važnog projekta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Konstrukcijske obnove brojnih zgrada, obnova Doma kulture, gradnja sortirnice, gradnja kompostane samo su mali dio velikih projekata provedenih u Bjelovaru posljednjih godina zahvaljujući europskom novcu. Naime, u posljednjih pet godina, Grad Bjelovar je sa svojim partnerima povukao više od 100 milijuna eura iz fondova iz Europske unije. Zahvaljujući tom novcu, grad je prodisao punim plućima, a ujedno se pozicionirao, ali i čvrsto zadržao među Top 10 hrvatskih gradova po povlačenu novca iz fondova. Ovaj uspjeh još je veći ako znamo da smo među najuspješnije hrvatske gradove došli na predzadnjeg mjesta na kojem smo bili prije samo nekoliko godina. Ovim uspjehom danas se na Danima otvorenih vrata EU projekata Grada Bjelovara pohvalio bjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić koji je naglasio kako je ovaj veliki iskorak bio moguć zahvaljujući gradskom timu koji radi na pripremi i provedi projekta.

 

 

Radi se punom parom

– Prijavljujemo se na sve objavljene natječaje u Republici Hrvatskoj koji su europskog karaktera. Posljednjih pet godina zajedno s našim partnerima – od Vodnih usluga i Komunalca preko Tehnološkog parka do pa sve do naših škola povukli smo više od 100 milijuna eura. To nas je dovelo do toga da smo s predzadnjeg mjesta u Republici Hrvatskoj po povlačenju novca iz europskih fondova došli u Top 10 gradova, a među najboljima smo se čvrsto zadržali. Upravo smo na taj način promijenili vizuru grada Bjelovara. Neki od prepoznatljivih projekata su obnova Doma kulture, gradnja sortirnice, gradnja kompostane, konstrukcijske obnove starog zatvora, zgrade Vodotehne i zgrade pored nje koja će biti studentski kampus… Danas je konstrukcijska obnova završena i spremno čekamo prijavu na natječaj za cjelovitu obnovu koja će dodatno promijeniti vizuru grada. U posljednjih pet godina sam Grad Bjelovar je povukao 50 milijuna eura kroz 126 projekata koji su uspješno realizirani i završeni. Do kraja godine imamo spremne projekte u vrijednosti 40 milijuna eura. Jedan od njih je cjelovita obnova zgrada, a tu je i gradnja VI. osnovne škole – naglasio je Brajdić.

 

 

Radi se na Zaželi

 

Ivana Bekavac, savjetnica za provedbu europskih projekata Grada Bjelovara, pojasnila je kako Grad ove godine organizira Dane otvorenih vrata EU projekata kroz interakciju s građanima i podjelu promotivnih materijala. Info pult postavljen je u središnjem gradskom parku, a građani sve informacije o europskim projektima Grada Bjelovara mogu dobiti danas sve do 11 sati. Osim toga, Bekavac se osvrnula i na aktualnosti vezane uz fondove Europske unije.
-Uz konstrukcijske koje su iza nas i cjelovite obnove na koje ćemo se uskoro prijaviti, ove ljeto završava projekt Zaželi. Novi poziv Ministarstva očekujemo tijekom srpnja, a na njega svakako planiramo aplicirati. Prema sadašnjim informacijama, idući projekt će vjerojatno biti na tri godine, a početak njegovog provođenja očekujemo do jeseni sljedeće godine. Novina je da će se osim teže zapošljivih žena, moći prijavljivati i muškarci iz ove skupine – najavila je Bekavac.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!