Pakrac: Evo izvješća i ključnih odluka sa sjednice Gradskog vijeća

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sjednica pakračkog Gradskog vijeća održana je 27. lipnja, a u njezinu je radu sudjelovalo 12 od 13 izabranih gradskih vijećnika. Kako i priliči, sjednica je započela aktualnim satom na kojem je sedam gradskih vijećnika postavljalo pitanja gradonačelnici i predstavnicima gradskih stručnih službi u vezi aktualnosti na području Grada Pakraca.

Vijećnica Tamara Vujanić (SDP) upitala je gradonačelnicu o planiranoj akciji čišćenja grada u sklopu projekta „Od izvora do mora“, koja je trebala uključivati učenike. Međutim, kasnije je saznala da se Grad nije prijavio na natječaj za taj ekološki projekt, te stoga akcija nije održana. Gradonačelnica je odgovorila da nema informacija o uzroku problema, iako je svjesna da se akcija planirala. Zatražila je pismeno objašnjenje od pročelnika Marijana Malogorskog.

Sljedeće pitanje vijećnice Vujanić bilo je u vezi čestih poplava i izbijanja šahti po gradu nakon obilnijih padalina, usprkos značajnom financijskom ulaganju u sustav odvodnje. Gradonačelnica Blažević izjavila je da pretpostavlja da je sve povezano s aglomeracijom te da postoji garancija izvođača radova koji je obvezan sanirati takve kvarove. Također je pozvala sve građane da prijave točne lokacije na kojima se javljaju takvi problemi kako bi se moglo pravodobno reagirati prije sljedećih kiša.

Vijećnik Zoran Krejči (SDP) postavio je pitanje gradonačelnici vezano uz primjerene plaće u gradskoj upravi i ustanovama financiranim iz gradskog proračuna, s obzirom na nedavne otkaze nekoliko ljudi, uključujući i voditelja odsjeka za financije, Vinka Pečanića, koji nisu prešli u gradske tvrtke. Gradonačelnica je odgovorila da je, prema njezinim saznanjima, otišlo samo dvoje zaposlenika, dok su ostali umirovljeni. Također je istaknula da su plaće u većini gradskih ustanova i gradskoj upravi u proteklim mjesecima rasle sukladno mogućnostima, a od listopada će značajnije rasti i plaće odgojiteljicama u gradskom vrtiću. Gradonačelnica je kazala da smatra da su plaće adekvatne, niti male niti prevelike, te da one nisu glavni razlog odlaska pojedinih zaposlenika.

Krejči je postavio i pitanje koje se odnosilo na korištenje igrališta s umjetnom travom blizu Hajdukovog stadiona, koje nema uporabnu dozvolu, te na razloge ostavke uprave Hajduka. Gradonačelnica je odgovorila da je izgradnja igrališta gotovo završena i da je potrebno samo postaviti mreže. Također je istaknula da sredstva koja su dodijeljena Hajduku nisu drastično smanjena, već su raspoređena prema pravilima Sportske zajednice, i naglasila da grad povećava iznos sredstava namijenjenih sportu. Prema informacijama koje je dobila od uprave Hajduka, razlozi za ostavku su vezani uz aktivnost samo nekoliko članova uprave, kako na gostovanjima tako i na domaćim utakmicama, te su na taj način pokušali privući pažnju i zatražiti pomoć u rješavanju svojih problema. Gradonačelnica Blažević smatra da je Hajduk institucija koja ne smije biti uništena te da se ne smije ugroziti stogodišnja povijest kluba.

Zoran Hofman (HDZ) postavio je pitanje o planiranom saniranju i proširenju Ulice Grigora Viteza na Maloj Krndiji, budući da je uska, prepuna rupa te jedna od najdužih ulica u gradu s mnogo djece. Pročelnik Malogorski je odgovorio da je radni nalog za sanaciju izdan tvrtki P.Z.C. d.o.o. Bjelovar još krajem travnja, te da nakon nekoliko podsjetnika postoji obećanje da će doći na teren sljedeći tjedan. Što se tiče proširenja, rekao je da će ta stavka biti razmotrena pri planiranju proračuna za iduću godinu, premda će iziskivati značajna financijska sredstva zbog nedostatka prostora za proširenje i potrebe rješavanja imovinsko-pravnih pitanja. Vjerojatno će se morati prijaviti na neki od EU natječaja kako bi se osigurala potrebna sredstva.

Pitanje gradonačelnici o datumu sljedeće „male komunalne akcije“ na kojoj građani mogu predložiti inicijative koje bi se uvrstile u gradski proračun postavila je vijećnica Nada Todorović (SDSS). Gradonačelnica je odgovorila da će u ponedjeljak, 3. srpnja, biti raspisan novi poziv za dostavu prijedloga koji će trajati do sredine kolovoza, a u rujnu će biti odabrani prijedlozi koji su prihvatljivi za provedbu. Drugo pitanje vijećnice odnosilo se na nedovršeni pješački prilaz mostu u Kusonjama. Budući da je taj most dio državne ceste i ulaganje Hrvatskih cesta, gradonačelnica je odgovorila da Grad nema ovlasti u tom slučaju jer nema pristup projektu mosta. Međutim, izjavila je da će uputiti upit Hrvatskim cestama u vezi s tim pitanjem.

U budućnosti novi vrtić na „Pilani“

Anita Skalnik (HDZ) postavila je pitanje o upisima u dječji vrtić te planovima za proširenje kapaciteta vrtića. Gradonačelnica je istaknula da je nedavno primljeno pedesetero nove djece, ali da nisu primljena ona čiji su roditelji nezaposleni ili pak dolaze iz drugih gradova, odnosno oni koji nisu ostvarili dovoljan broj bodova prema kriterijima. Također je navela da je Grad uspješno dobio projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu za izgradnju novog vrtića na lokaciji „Pilana“, koji će omogućiti smještaj dviju dodatnih skupina i time zadovoljiti potrebe za proširenjem kapaciteta. Gradonačelnica je izrazila zadovoljstvo što se broj djece u gradu svake godine povećava.

Mihaela Andrijanića (HDZ) zanimalo je kada će biti otvoren javni poziv za mlade obitelji radi dodjele financijskih sredstava za rješavanje stambenog pitanja. Gradonačelnica je odgovorila da se očekuje da će javni poziv biti objavljen tijekom idućeg tjedna, s istim uvjetima kao prošle godine. Napomenula je da će se kao prihvatljivi troškovi priznati svi oni koji su nastali nakon zatvaranja prethodnog natječaja.

Na završetku aktualnog sata, Kristina Milek (HDZ) postavila je pitanje o začepljenim šahtama nakon kiše na području Krndije i u Aleji Kestenova. Pročelnik Malogorski odgovorio je kako je čišćenje slivnika na državnim cestama isključivo u nadležnosti Poduzeća za ceste, dok je grad odgovoran za održavanje županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta. Međutim, najavio je da će provjeriti s nadležnim tijelima kako bi se ova situacija riješila.

Dnevni red sjednice

Vatrogasci, Vode Lipik i Gradska knjižnica Pakrac bili su glavne teme na ovoj sjednici Gradskog vijeća. Izvješće o radu Vatrogasne zajednice područja Pakrac-Lipik za prošlu godinu dobilo je pohvale vijećnika zbog njihove aktivne uloge u društvenom životu grada. Gradska knjižnica Pakrac također je dobila pozitivne ocjene za svoj rad u 2022. godini.

Vode Lipik ostvarile su prihode od isporuke vode u iznosu od 2,3 milijuna kuna prošle godine. Direktor Voda, Marijan Pierobon, odgovorio je na pitanja vijećnika o povećanju cijene vode, zamjeni azbestnog cjevovoda i spajanju s požeškom Tekijom. Pierobon je istaknuo da je povećanje cijene vode već definirano zbog ulaganja u infrastrukturu, dok je zamjena azbestnog cjevovoda jedan od njihovih najvećih projekata. Što se tiče spajanja s Tekijom, situacija je trenutno neizvjesna zbog ustavne tužbe i ukidanja Uredbe o načinu spajanja.

O pitanju priključenja kućanstava u Badljevini na gradski vodovod, Marijo Seleši (HDZ) postavio je upit. Direktor Pierobon odgovorio je kako postoje planovi za distribucijsku mrežu, ali istaknuo je da mali broj priključaka predstavlja veliki problem s održavanjem te bi to rezultiralo povećanjem troškova i cijena vode za korisnike. No, kada se skupi dovoljan broj zainteresiranih, bit će moguće izvršiti priključenje. Međutim, bit će važno pružiti jasne informacije stanovnicima Badljevine o mogućnostima, uvjetima i postupku priključenja putem pisane obavijesti koju će Vode dostaviti stanovnicima.

Nada Todorović nadovezala se na tu temu i istaknula da u Kusonjama postoji gradski vodovod, ali stanovnici plaćaju paušalno jer nisu dobili brojila. Direktor Pierobon priznao je da imaju oko 50 priključaka na čekanju, ali je izrazio ubrzavanje radova kako bi svi koji su podnijeli zahtjeve za ugradnju vodomjera uskoro dobili svoje brojilo.

Izvješće o radu Gradske Knjižnice Pakrac u prošloj godini, koje je iznijela ravnateljica Monika Lucić Fider, jednoglasno je usvojeno od strane vijećnika. Tijekom 2022. godine, nabava knjižne i neknjižne građe u pakračkoj knjižnici provodila se sredstvima za nabavu i programom otkupa knjiga Ministarstva kulture, sredstvima za nabavu građe osiguranim od strane Grada Pakraca te vlastitim sredstvima Knjižnice. Ukupno je nabavljeno 1246 svezaka knjiga, čija je vrijednost nabave iznosila 76 tisuća kuna.

U vezi s tim, vijećnik Seleši postavio je pitanje mogućnosti popunjavanja uličnih knjižnica, postavljenih 2015. godine, barem s otpisanim knjigama. Lucić Fider je istaknula da su kućice zamišljene kao mjesto gdje ljudi preuzimaju brigu o njima, popunjavaju ih i na taj način omogućavaju cirkulaciju knjiga. Međutim, svjesna vandalizma i uništavanja, obećala je mogućnost dogovora oko obnove.

Na sjednici vijećnici su također prihvatili Prijedlog Odluke o nekorištenju prava prvokupa na zgradi nekadašnjeg Projektnog biroa koju je ponudio Centar za vozila Hrvatske po cijeni od 200 tisuća eura. Budući da Proračun Grada Pakraca za 2023. godinu ne predviđa sredstva za navedenu namjenu, gradonačelnica je istaknula da postoji nekoliko potencijalnih kupaca zgrade.

Osim toga, jednoglasno je prihvaćen Prijedlog Odluke o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi. Također je prihvaćen Prijedlog Odluke o određivanju uvjeta i postupka natječaja za zakup hotela Pakrac, uz najavu da će rok za prijavu biti produžen sa 8 na 15 dana kako bi se potencijalnim zakupoprimcima izašlo u susret.

Gradonačelnica Anamarija Blažević na sjednici je predstavila svoje izvješće o radu za razdoblje od srpnja do prosinca 2022. godine. Izvješće je detaljno obuhvatilo niz aktivnosti i rad gradske uprave, pružajući uvid u postignuća i rezultate njihovog rada. Ova prezentacija izvješća bila je prilika za vijećnike da se upoznaju s ostvarenim radom tijekom proteklih mjeseci. Nakon temeljite rasprave, vijećnici su jednoglasno prihvatili izvješće.

Financijsko izvješće za 2022. godinu otkrilo je da su ukupni prihodi i primici proračuna Grada Pakraca iznosili 45,7 milijuna kuna, što je manje od planiranih 77,5 milijuna kuna. S druge strane, ukupni rashodi i izdaci proračuna iznosili su 46,9 milijuna kuna, također manje od očekivanih 77,8 milijuna kuna, prema izvješću Mirele Ivičić, referentice za financije u gradskoj upravi. Vijećnici su jednoglasno prihvatili Prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2022. godinu, kao i izvješća o izvršenju programa građenja i održavanja komunalne infrastrukture te korištenju sredstava ostvarenih od zakupa i prodaje. Također, usvojen je i rebalans proračuna za 2023. godinu radi novih projekata i poslovanja razvojne agencije PAK-RA. Na kraju sjednice, prihvaćeno je Izvješće o korištenju sredstava proračunske zalihe za 2023. godinu. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!