Ukrajinski bogoslovi duhovnim koncertom osvojili lipičku publiku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Puhački orkestar Grkokatoličkog sjemeništa Svetog Duha iz Lavova oduševio je posjetitelje koncertom duhovne glazbe u lipičkoj župnoj crkvi sv. Franje Asiškog. Ovaj glazbeni događaj organiziran je kao poseban program koji je slijedio odmah nakon svete mise.

Orkestar, koji se sastoji od talentiranih mladih glazbenika koji pohađaju sjemenište u Lavovu, stekao je značajan ugled svojom izvrsnošću i interpretacijama duhovne glazbe. Njihov repertoar uključuje poznate skladbe i tradicionalne pjesme koje plijene srca publike diljem svijeta.
Svečani koncert u lipičkoj crkvi privukao je ljubitelje glazbe i vjernike koji su željeli uživati u glazbi koja hrani dušu. Čarolija glazbe ispunila je prostor crkve, stvarajući posebnu atmosferu.

Jedan od vrhunaca koncerta bio je trenutak kada su izveli skladbu „Moja domovina“. Ova poznata pjesma govori o ljubavi prema vlastitoj zemlji i domovini te je publika s oduševljenjem pozdravila njezinu izvedbu. Note ove melodije proširile su se crkvom, dopirući do srca svakog prisutnog.

 

Predanost glazbi vidljiva u svakoj noti

 

Publika je bila impresionirana izvedbom Puhačkog orkestra Grkokatoličkog sjemeništa Svetog Duha iz Lavova. Njihova stručnost i predanost glazbi bili su vidljivi u svakoj noti koju su izveli. Kroz njihovu glazbu preplavljeni su osjećaji radosti, tuge, nade i vjere, te su slušatelji bili dirnuti njihovom emotivnom interpretacijom.

Zajedno s ukrajinskim bogoslovima, pitomcima sjemeništa Svetoga Duha u Lavovu, u Lipik je stigao i mons. Milan Stipić, križevački biskup, inače Lipičanin.

Kako nam je rekao mons. Stipić, ukrajinski bogoslovi su dobili dozvolu da na tjedan dana napuste Ukrajinu i posjete Hrvatsku kako bi se na trenutak udaljili od ratnih zbivanja te se upoznali s našom domovinom, kulturom, običajima i sakralnom baštinom. S obzirom na izvanredan talent njihovog puhačkog orkestra i pjevačkog zbora, odlučili su održati koncert i u Lipiku.

– Naš cilj je potaknuti bliskost, ne na političko-diplomatskoj razini, već na ljudskoj razini, a to najbolje možemo postići preko crkve i ovih bogoslova koji će jednoga dana postati svećenici. Kroz ove prekrasne uspomene koje će ponijeti sa sobom s ovog putovanja, oni će moći približiti Hrvatsku svojim vjernicima i iznijeti lijepe riječi o našem narodu i domovini. Ovo je svojevrsna izgradnja dobrih odnosa za budućnost, ali i izražavanje ljudske, odnosno kršćanske solidarnosti među ljudima i našim narodima, pogotovo u ovim ratnim okolnostima – kazao je mons. Stipić.

Osim žitelja s područja Lipika i Pakraca, događaju su prisustvovali i Ukrajinci koji su utočište pronašli upravo u Lipiku, a bila je tu i predsjednica Udruge ukrajinsko-hrvatskoga prijateljstva Irina Matijević.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!