[FOTO] Bjelovarsku knjižnicu dodatno uljepšala izložba Udruge žena Gudovac bazirana na svili i čipki

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Posebna izložba na kojoj se može vidjeti sve najbolje od svile i čipke, predstavljena je danas u Narodnoj knjižnici Petar Preradović Bjelovar. Naime, Udruga žena Gudovac prijavila je projekt za financiranje udruga u kulturi Grada Bjelovara pod nazivom “Rapsodija svile i čipke”, a projekt je planiran kao izložba koja je u prizemlju i na prvom katu knjižnice otvorena od 1. do 14. srpnja. Izložbe se zovu “Grad na svili” i “Nit vodilja čipke u Gudovcu”.

– Želimo pokazati našu kulturnu baštinu i način na koju je mi održavamo. Ako govorimo o postupku izrade svile, marame se kupuju, a moramo imati i posebne okvire na koje marame nategnemo da budu čvrste i napete. Zatim s konturom ocrtamo motiv koji želimo te nanosimo boju na svilu, no tu je problem jedino što s bojama na svili morate biti jako oprezni jer boje nekada odu u neželjenom pravcu. Boju razvodnjavamo vodom da dobijemo određene nijanse u samoj marami. Gledajući jednu maramu, radi se o postupku koji traje tri sata jer nakon sušenja i ostale procedure ide peglanje na najjačoj temperaturi. Treba reći da su sve naše marame izrađene od prave svile i peglaju se najjače kao pamuk bez pare da bi se očuvala boja. Peru se ručno s tekućim deterdžentom, lagano zamotaju u ručnik i poluvlažne se peglaju. Pegla se s krive strane, a ne s one s koje je crtana – rekla je predsjednica Udruge žena Gudovac Vesna Belošević.

Žene oduvijek vole svilu jer je nježna i ugodna na koži pa joj popularnost nije prestala ni danas.

– Svila je jako lijepa i kao poklon, a taj poklon smo mi željele napraviti da bude baš vezan za naš grad Bjelovar pa se zato jedna izložba i zove “Grad na svili”. To znači da na svilene marame dodajemo ili naš paviljon ili Gradsku upravu, katedralu i slično – rekla je Belošević.

Izrada čipke nešto je kompliciranija.

– Dovoljno o izradi govori to da je nas 14 krenulo na učenje izrade čipke dok nas je jedno pet naučilo kako se to radi. Nije jednostavan način, a kao i kod svakog drugog kvalitetnog predmeta, mora se znati način da bi na kraju to ispalo lijepo. Unazad šest godina izrađujemo čipku, a radovi su sve ljepši i ljepši – poručuje Belošević koja se zahvalila Narodnoj knjižnici Petar Preradović na sjajnoj suradnji.

Na sjajnoj suradnji zahvalna je i ravnateljica knjižnice Vjeruška Štivić.

– Iznimno nam je drago što nas je Udruga žena Gudovac prepoznala kao suradnike kao i naš prostor knjižnice koji je lijep sam po sebi, ali one su ga još više učinile lijepim svojim radovima – rekla je Štivić.

Sličnu suradnju knjižnica ostvaruje s HORKUD-om “Golub”.

– S njima redovito imamo radionice “Čipka na drot”. Drago mi je da žene kulturnu baštinu nastoje prenijeti na mlade, ali i sve ostale zainteresirane koji će nastaviti tradiciju izrade čipke na drot. Uvijek ćemo pojedincima i udrugama pomoći da se predstave – rekla je ravnateljica knjižnice.

Svi građani pozvani su da slobodno razgledaju rukotvorine u koje je uloženo puno truda i rada. Izložbu je otvorila Lucija Miškić Barunić koja je sudjelovala u organizaciji i postavi izložbe.

Treba naglasiti da Udruga žena Gudovac ove godine provodi projekt “Europski san za svaki dan” koji je u tijeku, a za koji je Udruga dobila sredstva iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH na promicanju desetogodišnjeg članstva u EU. U tijeku je i projekt “Ništa nas ne smije iznenaditi” gdje građanima organiziraju radionice i prenose savjete kako spriječiti požar u kući i kako djelovati u slučaju istoga.

– Danas u 20 sati imamo predavanje o spašavanju i reanimaciji osobe koja je doživjela infarkt. Dolazi nam članica HGSS-a, doktorica Adela Ušanović, a vježbat ćemo oživljavanje na lutki te naučiti kako se koristi defibrilator. Sve u svemu, ove godine imamo jako puno projekata, a nadamo se da će biti uskoro gotova i cesta u Gudovcu kako bismo ostvarili i projekt “Cesta spaja ljude”. U sklopu tog projekta planiramo postaviti našu gudovačku pisanicu – zaključila je Belošević.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!