Ivona Janota: Južna Bilogora će postati važna točka na turističkoj karti Hrvatske

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE/ VELIKI GRĐEVAC:  30-godišnja Ivona Janota nova je direktorica novoosnovane Turističke zajednice Južna Bilogora.

Njezin će ključan zadatak biti u narednom periodu popuniti kalendar događanja i kartu turističkih lokacija za područje Grubišnog Polja i Velikog Grđevca. Iako postoje temelji, puno je još toga što se može nadograditi i popuniti i to će biti glavni zadatak za mladu Ivonu.

Ona se u svoj rodni kraj vratila nakon studiranja i početka poslovne karijere u turizmu na moru, točnije u Zadru. Ipak, nije neko iznenađenje da se vratila jer kaže kako ju je srce vuklo natrag i odlučila je svoje poslovne prioritete presložiti kako bi se vratila u svoj kraj i među “svoje”.

– Ja sam autohtona stanovnica ovog područja, sve mi tu stvara pozitivne emocije. U osnovnoj školi sam u Kulturnom centru Mato Lovrak dobila literarnu nagradu za svoj rad, pa mi to uvijek pobudi lijepa sjećanja. Osnovnu školu sam završila u Grubišnom Polju, Srednju turističku u Bjelovaru, a nakon toga sam upisala Preddiplomski studij Kulture i turizma na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti u Zadru. Završila sam i diplomski studij Poduzetništva u turizmu. Jako me to zanima i volim to – priča Ivona koja je uz obavezno obrazovanje uvijek tražila i dodatne načine da se educira kao turistička djelatnica.

Prošla sve aspekte turizma

Sudjelovala je na raznim gastro natjecanjima, Turizmijadama i Case study natjecanjima, kao i u organizacijama velikih konferencija na fakultetu. Bila je i na Erazmus + praksi u Brnu, gdje je, osim o internetskom marketingu, radila i turističku promociju na jednom obiteljskom imanju. No, za nju učenje o turističkom radu nikad ne prestaje, jer se trendovi i profili turista stalno mijenjaju.

Rad u turizmu na moru, znaju svi koji su se okušali u tome u nekom vidu, zahtjevan je i naporan, pa se do kupanja u moru često i ne stigne. Ipak, Ivona je zahvalna na tom iskustvu kojim se formirala kao osoba i radnica.

– Ja sam sebi još od srednje škole sebi zacrtala da prođem sve aspekte turističkog poslovanja, od ugostiteljskog posluživanja, sobarice, recepcije pa do turističke agencije. Prilika je to da se uči o branši. U Zadru sam zadnje radila kao voditelj odjela za Turizam, bila sam direktno odgovorna za poslovanje pet objekata za iznajmljivanje, uglavnom luksuznih. To je posao koji je zahtjevan, ali ako ga voliš nije teško – priča i dodaje kako je uvijek, pa i na moru, radila na promociji kontinentalne Hrvatske kod stranih turista.

– Često sam na moru strane goste pitala jesu li čuli za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, posebno goste iz Mađarske, kojima smo na putu do mora. Vjerujem da će kontinent sve više doći do izražaja, a mislim da je svoj procvat dobio za vrijeme pandemije, kada su ljudi tražili kuće za odmor na udaljenosti od drugih ljudi. Nadam se da je to ostavilo pozitivan trag za turizam na kontinentu. Ipak, treba raditi na promociji i probuditi svijest turistima koji idu na more, da stanu kod nas i uživaju – priča Ivona zadovoljna s onim što je zatekla u kontinentalnoj turističkoj zajednici.

– U planu je povećavanje manifestacija, ali i razvoj nekih novih, koje su namijenjene lokalnom stanovništvu, a koje će zajedno stvarati novi identitet turizma ovog kraja. Imamo odličnu priču s Matom Lovrakom, Bazenima i Centrom u Velikom Grđevcu, te Centrom Kukavica. U Grubišnom Polju tu je izletište Bara i druge manifestacije poput Marinja ili Dana sira s kojima javnost nije dovoljno upoznata. To sve zajedno treba dobro iskombinirati, a sigurna sam da će, kad to izbrusimo, posjetitelji ovog kraja dobiti potpuni doživljaj – otkriva i napominje da uvijek postoji potencijal za napredak.

U planu je i prijavljivati što više manifestacija na razne raspisane natječaje kako bi se povukla sredstva potrebna za njihovu provedbu ali i poboljšanje. Sama kaže kako joj se čini da se budi svijest građana za otvaranje smještajnih kapaciteta na području TZ Južna Bilogora, ali i da svakom zainteresiranom iznajmljivaču s područja Grubišnog Polja i Velikog Grđevca stoji na raspolaganju za pomoć i informacije.

– Treba samo kod stanovnika ovog kraja nekako upaliti kliker: hej, pa ja imam neku naslijeđenu nekretninu koja je u relativno dobrom stanju, idem to obnoviti i iskoristiti kao budući smještajni kapacitet ovog kraja. Super je na kontinentu što turizam može trajati cijele godine. U ovom kraju su popularni lovni i ribolovni turizam, dosta specifični oblici turizma koji traže smještaj, tako da vjerujem da će se i naš turizam razvijati u dobrom smjeru – zaključuje Janota.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA


PODIJELI S PRIJATELJIMA!