Čazma: Sutra otvorenje izložbe Michaela Closea, velikog kanadskog slikara…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – U petak, 14. srpnja u 19 sati u Gradskom muzeju Čazma održat će se svečano otvorenje izložbe ‘Michael Close 30 radova’.

Michael Close rođen je i odrastao u Kanadi. Diplomirao je 1977. godine na najstarijoj velikoj kanadskoj umjetničkoj školi, Ontario College of Art.

Imao je preko 130 samostalnih umjetničkih izložbi s oko 18 izložbi na razini nacionalnih galerija u svijetu. Više od 40 godina djelovao je na filmu, televiziji i kazalištu – prvenstveno u scenografiji, ali i u drugim područjima.

Iako je iskusio i prakticirao mnoge oblike i stilove umjetnosti, tijekom godina fokusira se na portrete korištenjem stiliziranih lica i figura. Lice i njegove tisuće međunarodno razumljivih nijansi značenja, nalik su jeziku koji je pronašao i koji mu je omogućio komunikaciju s ljudima posvuda u svijetu – o slobodi, ljudskim pravima, pravdi i, relativno recentno, o zdravlju prirodnog okoliša.

Kao kanadski umjetnik velikog životnog iskustva s korijenima u istočnoj Europi, nije potrebno spominjati da je prelijepa Hrvatska zadužila Michaela Closea još prije pola stoljeća – kroz izrazito poticanje na umjetničko izražavanje od strane njegova srednjoškolskog učitelja pok. Paula Mostovca te kroz prijateljstvo i mentorstvo međunarodno poznatog Anton Cetína. Time, kako kaže i sâm Close, Hrvatska mu je dala dva stupa snage za život i karijeru.

Ovom izložbom Gradski muzej Čazma predstavlja dio velikodušne donacije Michaela Closea koju je preuzeo 2002. godine, prilikom njegova boravka i izložbe u Bjelovaru. Odabrano je autorovih 30 radova, dio muzejske Umjetničke zbirke, koje ponajbolje dočaravaju autorov karakteristični umjetnički izraz u prikazu ljudskih lica, parcijalno i tijela. Asocijativne forme ljudskog lika vidimo kroz ispreplitanje osnovnih i razvedenih oblika linije, plohe (trokut, krug) te korištenje bogatih nijansi crvene, zelene, plave i crne boje.
Autorica izložbenog postava je dr. sc. Maja Cepetić Rogić, a izložba je otvorena do 31. kolovoza 2023. godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!