Bjelovarske lađarice i lađari pripremaju se za još jedan Maraton na Neretvi!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Argonauti, Šumari i Sparte već su dobro poznata imena u svijetu lađara, a svoje vještine i ove će godine nastojati pokazati na 26. Maratonu lađa na Neretvi. Kapetan Argonauta Radoslav Rajić otkrio nam je da su s treninzima na vodi krenuli 1. svibnja dok treninzi na suhom traju još od desetog mjeseca prošle godine. Lađare i lađarice smo zatekli na pripremama na ribnjacima u Narti gdje se pripremaju gotovo cijelu godinu jer drugih povoljnih lokacija nemaju.

– Ove godine imamo ekipu koja broj 15-ak ljudi, a od njih ćemo izabrati deset najboljih i najjačih koji će nastupiti na Maratonu lađa. Imali smo promjena u odnosu na prošlu godinu, ostali smo bez jako dobrih, standarskih veslača, no došlo nam je par novih, mladih ljudi koji su se iskazali. Zato se ne bojim da će rezultati biti loši – rekao je Rajić.

Već su lađari ove godine osvojili zavidne rezultate.

– Na natjecanju u Zagrebu smo osvojili drugo mjesto. Isto tako, bili smo na brzinskoj utrci lađa u Lipiku gdje smo bili treći. Nastupili smo i na jednoj, rekao bih trenutačno najboljoj, utrci u Đakovu gdje smo u jako dobroj konkurenciji osvojili četvrto mjesto – dodaje.

Argonauti su bez trenera, ali samo fizički jer u kontaktu su i dalje.

– Nema ga s nama fizički na lokaciji, ali prati nas putem GPS-a i šalje treninge. Naravno da nije isto, ali pomaže koliko može – dodaje.

U Metković lađari putuju 7. kolovoza, dan prije brzinskih utrka i kvalifikacija koje su 8. kolovoza u Opuzenu.

– Očekujemo da ćemo tu biti među prvih pet, šest ekipa kako bi mogli izabrati što bolju startnu poziciju, a što se tiče maratona također se osjećamo vrlo dobro i vjerujemo da ćemo biti u prvih top pet – poručuje Rajić.

Marija Zlatić, kapetanica Sparti otkriva kako i u njezinoj ekipi ima dosta promjena.

– Imamo dosta promjena, od samog trenera pa do ekipe. Naša prošla kapetanica i predsjednica je rodila pa nije s nama, a otišao je i dio drugih cura zbog životnih obveza. No, zato smo dobili nove djevojke u ekipu, dvije iz grupe Amazonke koje su veslale za Čazmu te smo dobili jednu djevojku koja je veslala u zagrebačkim Nereidama. Ima nas ukupno 16 i nadamo se dobrom rezultatu – rekla je Zlatić.

Neretva, kaže, iznenadi svake godine.

– Iako je dobro poznajemo, iznenadi nas svake godine, ili je tu vjetar, valovi ili nešto treće. Ipak, očekujemo da ćemo svi na cilj doći živi i zdravi te da sve prođe onako kako planiramo. Trudimo se i radimo pa u Božje ruke i kako bude – dodaje.

Zahvalne su Sparte bjelovarskim poduzetnicima bez čije pomoći ne bi mogle otići na Neretvu.

– Osim poduzetnicima, moram se zahvaliti Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i Gradu Bjelovaru koji nas podržavaju svake godine. Mi smo neprofitna organizacija tako da nam pomoć sponzorstava uvijek dobro dođe i svi koji nas tim putem žele podržati, neka se slobodno jave – poručuje.

Štefo Lutz, jedan od najuspješnijih hrvatskih kanuista svih vremena, od listopada prošle godine trenira bjelovarske Sparte. Rođen je u Slavonskom Brodu gdje se počeo baviti veslanjem, osvajač je nekoliko Prvenstava Hrvatske i brojnih europskih medalja, a danas živi u Zagrebu gdje trenira za Kanu klub ”Matija Ljubek”.

– Nadam se da bi ekipa Sparti mogla biti pri vrhu. Uvjeti za vježbanje na ribnjaku nisu toliko loši, ali je morbidno i dosadno, no to je tako i nemamo drugog izbora. Djevojkama je ovo ljubav i one su veliki entuzijasti. Nadam se da ćemo ostvariti dobar rezultat na Maratonu lađi – rekao je Lutz.

Brzinske utrke na ovogodišnjem natjecanju Maraton lađa zakazane su za 9. kolovoza, idućeg dana je Maraton lađarica (10 km, Metković – Opuzen), a 12. kolovoza je natjecanje muških posada (22,5 km, Metković – Opuzen – Ploče).

Štefo Lutz


PODIJELI S PRIJATELJIMA!