[FOTO] Lipik je poharan, županica Jozić će proglasiti elementarnu nepogodu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Područje Lipika, koje je pogođeno olujnim nevremenom, jučer je posjetila požeško-slavonska županica Antonija Jozić u pratnji gradonačelnika Vinka Kasane i predsjednika Gradskog vijeća Slobodana Katunara. Uz njih su bili i dožupan Ferdinand Troha te Slavko Marinac, voditelj službe civilne zaštite Požega.

Prema izjavi gradonačelnika Vinka Kasane, u Lipiku su zabilježena brojna oštećenja – 87 krovova na kućama je potpuno uništeno, 160 je polovično uništeno, dok je 1231 objekt pretrpio manja oštećenja. To ukupno čini 1531 oštećeni objekt. Međutim, iako je poznata ta brojka za stambene objekte, još uvijek nemamo potpune podatke o razmjerima šteta u gospodarstvu, poljoprivredi i na jako pogođenim šumskim površinama. Situaciju i razmjeru šteta u tim područjima još treba detaljnije istražiti i procijeniti, kazao je gradonačelnik.

Uskoro slijedi proglašenje elementarne nepogode

Požeško-slavonska županica, Antonija Jozić, tijekom svog obilaska područja Lipika pogođenog olujnim vremenom, izjavila je da je u komunikaciji s čelnicima gradova i općina u kojima su zabilježene značajne štete dogovoreno podnošenje zahtjeva Županiji za proglašenje prirodne nepogode. Međutim, županica je istaknula će se proglašenje odgoditi za nekoliko dana kako bi se ljudima omogućilo da prvo usmjere napore na sanaciju šteta na vlastitoj imovini.

“Jučer je olujno nevrijeme pogodilo naše područje, a i danas te narednih dana građani će biti posvećeni obnovi svojih objekata. Ako odmah proglasimo elementarnu nepogodu, počinju svi administrativni rokovi koje građani moraju pratiti kako bi prijavili svoje štete. Zato je sada najvažnije da se građani fokusiraju na sanaciju šteta na svojoj imovini, a da se administrativni poslovi obave naknadno. U suradnji s gradonačelnicima i načelnicima, najvjerojatnije ćemo proglašenje elementarne nepogode obaviti u ponedjeljak. Sutra ćemo dobiti zahtjeve od jedinica lokalnih samouprava s preliminarnim procjenama štete, kako bismo zadovoljili zakonske preduvjete i proglasili elementarnu nepogodu. Nakon toga, bit će aktivirani svi rokovi unutar kojih građani mogu prijaviti štetu koju su pretrpjeli na svojoj imovini, svatko u svojoj lokalnoj samoupravi.”, rekla je županica Jozić u izjavi za Compas.

Podrška predsjednika Vlade RH

Županica je također naglasila da je razgovarala s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, koji je pružio podršku Požeško-slavonskoj županiji i najavio pomoć za sanaciju šteta.

Tijekom obilaska Lipika, županijski su se predstavnici mogli i sami uvjeriti u razmjere štete koje je olujno nevrijeme učinilo na području Lipika, a pri tome su razgovarali i s građanima koji su pretrpjeli materijalnu štetu. Osim obilaska samog grada, stoljetnog perivoja i kompleksa bazena, obilazak je uključivao i cestu DC47, koja je trenutno zatvorena za promet, a spaja Lipik i Novsku. Nažalost, svjedočili smo apokaliptičnim prizorima koje je oluja izazvala u šumskom predjelu uz ovu cestu. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!