Stanje na županijskim prometnicama u prvih šest mjeseci – nije dobro!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Stanje sigurnosti u prometu u prvih šest mjeseci na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske nije dobro. Policijska statistika pokazuje da su evidentirane četiri prometne nesreće s poginulim osobama, jedna više nego u istom razdoblju prošle godine.

-U prometnim nesrećama na području PU bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od siječnja do lipnja 2023. godine bilježimo povećanje broja nastradalih osoba u odnosu na isto razdoblje 2022. godine za 2,4 %. Smrtno su stradale 4 osobe, a u istom razdoblju prošle godine 3 osobe. Teške tjelesne ozljede zadobilo je 37 osoba, što je isti broj kao i u prvih šest mjeseci 2022. godine, dok je evidentirano povećanje broja lako tjelesno ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama – bilo ih je 127, a u istom prošlogodišnjem razdoblju 124 – navodi policijski službenik za poslove prometne policije Veseljko Ravenščak.

Najviše nesreća se dogodilo u nedjelju, a kritičnim razdobljem se pokazalo vrijeme od 10 do 16 sati. Najviše prometnih nesreća dogodilo se zbog bočnih sudara (67), slijetanja vozila s ceste (59) i udara vozila u parkirano vozilo (46). Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su nepoštivanje prednosti prolaska (59), brzina neprimjerena uvjetima (46) i ostale greške vozača (41).

-Tijekom promatranog razdoblja evidentirano je 59 nesreća kojima je uzrok nepropisna brzina i brzina neprimjerena osobinama i stanju ceste, što je povećanje za 13,5 %. Zbog brzine dogodile su se dvije prometne nesreće s poginulim osobama, 24 s ozlijeđenim osobama i 33 s materijalnom štetom. 63 vozača su prouzročila prometne nesreće u alkoholiziranom stanju, što je 19,3 % svih sudionika koji su prouzročili prometne nesreće te taj postotak predstavlja smanjenje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Spomenuta 63 vozača prouzročila su 23 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 40 prometnih nesreća s materijalnom štetom – navodi Ravenščak.

Brine porast broja djece u prometnim nesrećama. Evidentirano je stradavanje 16 djece u prometnim nesrećama što je dvostruko više nego prošle godine, jedno dijete je kao vozač zadobilo teške tjelesne ozljede, a 15 ih ozlijeđeno lakše.

Prema vrstama vozila dominiraju osobni automobili, u prvoj polovini godine u nesrećama je sudjelovalo 287 osobnih automobila, 51 teretni, 13 bicikala, 11 traktora i 9 motocikala. Evidentirano je stradavanje 12 pješaka što je 33,3 posto više nego u istom razdoblju 2022., a dva pješaka su poginula.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!