Evo koje povlastice u željezničkom prometu imaju osobe s invaliditetom u BBŽ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar objavila je obavijest o povlasticama vezanim za prijevoz osoba s invaliditetom i osoba smanjenje pokretljivosti.

Povlastice za osobe s invaliditetom u željezničkom i pomorskom putničkom prometu

Osobe s invaliditetom mogu ostvariti pravo na povlasticu u unutarnjem putničkom prometu u iznosu od 75 posto redovne cijene vozne karte za četiri putovanja godišnje željeznicom ili brodom unutar Hrvatske, a njihovi pratitelji pravo na besplatan prijevoz. Povlastica se ostvaruje dobivanjem tzv. Objave za povlašteni prijevoz željeznicom i brodom za osobe s invaliditetom koju izdaje nadležni Ured državne uprave u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, A. Starčevića 8, 2. kat, soba 90, tel. 043/278-117. Uz zahtjev za izdavanje objave potrebno je predočiti rješenje o tjelesnom oštećenju i osobne iskaznice osobe s invaliditetom i pratitelja. Objava vrijedi 60 dana od dana ispostavljanja.

Sufinanciranje troškova prijevoza u željezničkom prometu za osobe s invaliditetom i njihove pratitelje s prebivalištem na području Bjelovarsko-bilogorske županije

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić donio je 28. lipnja 2023. godine Odluku o sufinanciranju troškova prijevoza u željezničkom prometu za osobe s invaliditetom i njihove pratitelje s prebivalištem na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Sufinanciranje troškova prijevoza iznosi 50% od troškova iznosa redovne prijevozne cijene ili povlastice na koju putnik ima pravo za 2. razred redovitih vlakova. Sufinanciranje se primjenjuje kada osobe s invaliditetom i njihovi pratitelji iskoriste povlasticu iz točke I. Povlastica se ostvaruje popunjavanjem zahtjeva za povlašteni prijevoz željeznicom koju izdaje Upravni odjel za zdravstvo, demografiju i mlade Bjelovarsko-bilogorske županije, A. Starčevića 8, 1. kat, soba 50, tel. 043/221-935. Uz zahtjev je potrebno predočiti rješenje o tjelesnom oštećenju i osobne iskaznice osobe s invaliditetom i pratitelja. Više na: https://bbz.hr/zupanijska-uprava/odluka-o-sufinanciranju-tro%C5%A1kova-prijevoza-u-%C5%BEeljezni%C4%8Dkom-prometu-za-osobe-s-invaliditetom-i-njihove-pratitelje-s-prebivali%C5%A1tem-na-podru%C4%8Djubjelovarsko-bilogorske-%C5%BEupanije

HŽ osobama s invaliditetom i smanjenoj pokretljivošću pružaju besplatnu pomoć prilikom ulaska/izlaska iz vlaka i putovanja vlakom.

Više informacija na:

www.hzpp.hr/podrska-prijevoz-osoba-s-invaliditetom-i-osoba-smanjene-pokretljivosti

FOTO: Ilustracija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!