Uživajte ovog vikenda u rijeci zvijezda padalica na Petrovom Vrhu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Ovog vikenda, točnije u noći sa subote na nedjelju, svi oni kojima ne smeta svjetlosno onečišćenje gradske rasvjete moći će uživati u kulminaciji “kiše meteora”, popularnim Suzama svetog Lovre.

– Sve će kulminirati ovog vikenda, iako se zvijezde padalice, odnosno Suze svetog Lovre mogu vidjeti od kraja srpnja pa sve do kraja kolovoza. Zemlja čitav mjesec prolazi kroz rep kometa koji je ostavio “smeće” odnosno zrnca prašine, pa je to spektakularan prizor s brojnim nebeskim događanjima. No, u subotu, oko ponoći pa do dva sata na nebu će biti najviše tih zvijezda padalica ili nebeskih krijesnica – kaže Toni Boroš, tajnik Astronomskog društva Kumova slama Daruvar.

Osim vremena koje će biti dobro, odnosno vedro, na ruku promatračima za vikend ići će i nešto kasniji izlazak Mjeseca, koji bi se trebao pojaviti oko 2 sata u noći. To će biti odlično za promatranje ovog nebeskog potoka Perzeida, koji prividno izlazi iz zviježđa Perzeja.

Ta će se pojava najbolje vidjeti u velikom mraku, a možda najbolje mjesto za njezino promatranje u ovim našim krajevima je Park tamnog neba Vrani kamen kod Daruvara.

– Na Petrovom Vrhu, u sklopu Parka tamnog neba, ispred planinarskog doma ima jedan plato, parkiralište, gdje će biti postavljeni teleskopi. Posjetitelji će kroz njih moći vidjeti i Saturn i Jupiter, razne planete, kao i Andromedu, susjednu galaksiju. No, osim kroz teleskop, i golim okom odlično će se vidjet kako padaju zvijezde pa je dovoljno sa sobom samo ponijeti prostirku – poručuje Boroš.

Sve počinje u subotu od 21:30, kada će se postaviti teleskopi i čekati potpuni mrak za promatranje neba. Na ovo druženje doći će i članovi Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba, koji će fotografirati astro fotografije iz Parka tamnog neba. Iz AD Kumova slama poručuju da su svi dobrodošli na druženje i uživanje u mraku i zvijezdama.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!