Ujedinjen glas ženskih organizacija u Pakracu: Sigurnost žena je odgovornost države

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ženske organizacije i inicijative širom Hrvatske udružile su snage kako bi organizirale javnu akciju pod nazivom “Sigurnost žena je odgovornost države” koja je održana 21. kolovoza u 13 gradova diljem zemlje. Ova znakovita akcija ima dublje značenje jer se žene okupljaju kako bi ispratile Nizamu Hećimović, žrtvu brutalnog ubojstva koje je potreslo javnost i razotkrilo ozbiljne propuste u sustavu zaštite žena od nasilja.

Jedna takva akcija održana je i u Pakracu u organizaciji Centra za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN, a njome se izražava solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje istovremeno traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja.
– Nasilje nad ženama nije elementarna nepogoda. Ono je najpredvidljiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sustava zaštite koje prethodi ubojstvu – istaknula je Mirjana Bilopavlović, koordinatorica Centra za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ naglasivši kako je problem nasilja nad ženama univerzalan problem.

– Razlog eskalacije broja ubojstava žena je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja – istaknula je Bilopavlović te dodala kako će 1. listopada ove godine biti peta godina od stupanja na snagu Istanbulske konvencije, a država nije ništa poduzela kako bi se osigurala njena dosljedna primjena.

Kako su naglasili organizatori ovog prosvjeda, Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja, osim što ne obuhvaća sve oblike rodno uvjetovanog nasilja, nanio je ženama strašnu štetu tretirajući nasilje nad ženama kao prekršaj, izjednačavajući ga s vožnjom bez karte u tramvaju.

Simboličkim javnim akcijama žene traže od Republike Hrvatske da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja. Naglašavaju i kako postoje uspješni modeli suzbijanja femicida!

Stoga traže da Vlada hitno osnuje radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida, kao i definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kaznenom zakonu. Traži se i donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu te donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istanbulskom konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu.

– Digli smo na noge čitavu naciju zbog stotinjak huligana koji su svojevoljno otišli u Grčku, a žena ne bira da bude žrtva. Žena je dovedena u situaciju da bude žrtva, ali ima mogućnost da izađe iz takve nasilne mreže ako ima osigurane socijalne servise koji će joj biti na usluzi – zaključila je Bilopalović.

Tijekom akcije je zapaljeno i jedanaest svijeća u spomen na 11 ubijenih žena prošle godine u Republici Hrvatskoj. Ovoj su se akciji u Pakracu pridružile i predstavnice Udruge Latica, predstavnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz Požege i Osijeka.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!