Daruvar će 1. rujna obilježiti godišnjicu oružanog napada na naselje Doljani

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Grad Daruvar na čelu s gradonačelnikom Damirom Lneničekom poziva na obilježavanje 1. rujna – godišnjice oružanog napada na naselje Doljani, pogibije branitelja i mještana te pogibije prve žrtve s bjelovarskog područja.

Toga dana, četničko-terorističke grupe izvele su kombinirani napad na policijski punkt u predjelu »Kopeček», u mjestu Doljani. Cilj je bio zauzimanja dominantne kote i izlaganje Daruvara protivničkom razaranju. Zahvaljujući pripadnicima Policijske postaje Daruvar, pripadnicima Odreda narodne zaštite Doljani i pripadnicima policije iz drugih postaja i ovaj napad je bio odbijen, ali uz žrtve. Policijska postaja Daruvar imala je dva poginula pripadnika Srećka Manđinija i Eugena Lapčića dok su dva pripadnika teže ranjena Danko Ružička i Alfons Tutić. Život su izgubili i tri pripadnika Odreda narodne zaštite Doljani i Sirač; Željko Bublić, Vlado Plažanin i Tihomir Lneniček, dok je 16 branitelja i civila ranjeno.

Istovremeno je napadnut i policijski punkt u Donjem Daruvaru u kojem je život izgubio hrvatski redarstvenik i pripadnik Policijske postaje Bjelovar Tihomir Vrdoljak, koji je ujedno prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu s bjelovarskog područja.

PROTOKOL za 1. rujna (petak) 2023.

08,00 sati = Odlazak delegacije na grobove poginulih branitelja u Doljanima, Borovoj Kosi i Siraču.

10,00 sati = Odavanje počasti prvom poginulom branitelju s bjelovarskog područja, Tihomiru Vrdoljaku, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja u Donjem Daruvaru.

11,00 sati = Odavanje počasti svim poginulim braniteljima, kao i poginulim policajcima Policijske postaje Daruvar; Srećku Manđiniju i Eugenu Lapčiću i pripadniku ONZ-a Doljani Željku Bubliću kod spomen obilježja u Doljanima.

U program su uključeni i himna, uvodna riječ, polaganje vijenaca i paljenje svijeća, “Tišina” te Sveta Misa za poginule u kapelici u Doljanima.

FOTO: Grad Daruvar, 2020.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!