Daruvarski i pakrački Mađari te lipički Talijani predstavili tradiciju na „Lipovljanskim susretima“

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na ovogodišnjim „Lipovljanskim susretima“, središnjoj i najvećoj manifestaciji nacionalnih manjina Republike Hrvatske, i ove su godine sudjelovali pripadnici pakračkih i daruvarskih lokalnih manjinskih udruga – članovi Zajednice Talijana Lipika predvođeni predsjednicom Lionellom Brisinello te predstavnici mađarskih društava; članovi Društva Mađara Pakrac, na čelu s predsjednikom Josipom Fa, kao i članovi Zajednice Mađara Daruvar s predsjednicom Snježanom Sabo.

Tradicionalna manifestacija „Lipovljanski susreti“ slovi kao najveća manifestacija nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, a ove se godine održala 25., 26. i 27. kolovoza pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Pripadnici Zajednice Talijana Lipika i ovom su prigodom prikazali svoje gastronomske specijalitete te pokazali kako se njeguju talijanski običaji i kultura izradom tradicionalnih talijanskih papuča.

Za prikaz mađarskih narodnih običaja pobrinuli su se članovi Društva Mađara Pakrac s nadaleko poznatim palačinkama i grahom u ćupu, a s njima su bili i članovi Zajednice Mađara Daruvar koji su pripremali popularne langošice.

U pratnji Nikole Horvata, načelnika Općine Lipovljani, Tomislava Lukšića, predsjednika tamošnjeg Općinskog vijeća i sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka, izlagače su obišli Melita Mulić, savjetnica predsjednika Republike Hrvatske za ljudska prava i civilno društvo, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te Tibor Varga, novi predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske. Bio je tu i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Alen Tahiri, kao i Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu te Milan Hovorka veleposlanik Republike Češke, koja je ove godine bila zemlja partner „Lipovljanskih“ susreta.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!