Ivkanec: Skinuli su ih, vezali žicom, palili im zastavu na leđima. Nije bilo vremena za razmišljanje, bilo je – ili mi, ili oni…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Daruvarčani se danas prisjećaju jednog od najvažnijih, ali i najpotresnijih datuma u novijoj povijesti svoga grada. U ranim jutarnjim satima 1. rujna 1991. godine srpski pobunjenici i pripadnici JNA koja je bila smještena u vojarni Polom započeli su raketni i minobacački napad na naselje Doljani. Pritom su zarobili civile, ali i 20 hrvatskih branitelja, pripadnika Narodne zaštite i policije. Tom je događaju iz prve ruke svjedočio tadašnji zapovjednik obrane Daruvara Nikola Ivkanec koji je detalje ispričao u jednoj od sedam epizoda novog serijala o Domovinskom ratu „Otkos, Orkan, Papuk – propast projekta Velike Srbije“ Miljenka Manjkasa koji će uskoro biti predstavljen javnosti.

-Pobunjeni Srbi su zarobljene branitelje počeli maltretirati na najsuroviji mogući način. Skinuli su ih do gola, vezali žicom i polegli na asfalt. Na leđima su im palili hrvatski zastavu i boli ih bajunetama, tako da je krv tekla po asfaltu – prisjetio se stravičnog prizora Ivkanec.

Srećom, jedan od branitelja uspio je pobjeći te o svemu obavijestiti branitelje u gradu.

-U tom trenutku nije bilo puno vremena za razmišljanje i odmah smo krenuli u protunapad. Bilo je, ili mi, ili oni – priča Ivkanec.

Napad su predvodili pripadnici bjelovarskih Omega u svojem borbenom oklopnom vozilom, iza njih je stizala policija i nije trebalo dugo da se srpski pobunjenici počnu povlačiti prema vojarni.

-Međutim, prilikom bijega s mjesta masakra otvorili su vatru na branitelje vezane na cesti te su ubili trojicu. Velika je to žrtva, no 17 naših ljudi ipak smo uspjeli spasiti – prisjetio se Ivkanec, ne mogavši sakriti emocije koje i danas, nakon 32 godine, budi sjećanje na taj događaj.

Sveukupno je toga dana poginulo pet hrvatskih branitelja, a dvadesetak dana kasnije u bolnici u Zagrebu je preminuo i šesti, Istrijan Eugen Lapčić koji je nedugo prije rata u Daruvar doselio zbog ljubavi. Danas na mjestu njegova ranjavanja u Doljanima stoji kapelica izgrađena od istarskog kamena.

Osim Eugena Lapčića, tijekom bitke za Doljane poginuo je daruvarski policajac Srećko Manđinija te pripadnici Narodne zaštite Željko Bublić, Vlado Plažanin i Tihomir Lneniček. U istovremenom napadu na policijski punkt u Donjem Daruvaru, život je izgubio hrvatski redarstvenik i  pripadnik Policijske postaje Bjelovar Tihomir Vrdoljak, koji je ujedno prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu s bjelovarskog područja.

Samo 15 dana nakon bitke za Doljane, hrvatski branitelj dobili su zapovijed da krenu u oslobađanje vojarne Polom u kojoj su se, uz vojsku, krile velike količine oružja i vojne mehanizacije. Već dan kasnije Polom je bio u hrvatskim rukama, dok je većina vojnika i zapovjednika neprijateljske vojske pobjegla glavom bez obzira. Daruvarski braniteljima u oslobađanju Poloma pomagali su kolege iz Bjelovara, Kutine, Garešnice, Čazme i Križevaca, a riječ je o izuzetno važnoj pobjedi koja je odredila daljnji tijek Domovinskog rata.

Danas će se, na 32. godišnjicu, Daruvarčani i službeno prisjetiti tragične bitke za Doljane. Predstavnici Grada Daruvara, udruga, članovi obitelji stradalih i drugi građani obići će mjesta stradanja te položiti vijence i zapaliti svijeće za poginule branitelje, a bit će održana i sveta misa u kapelici u Doljanima.

Foto: Tony Hnojčik

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!