Daruvarske toplice dobro stoje s fizijatrima, a djeca na preglede i terapije najkraće čekaju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Krajem kolovoza javnost je uznemirila vijest koja i nije tako nova – u Hrvatskoj kronično nedostaje dječjih fizijatara, pa se tako na prvi pregled fizijatra u KBC-u Zagreb čeka mjesecima, a liste čekanja sve su duže. Jedan je fizijatar na raspolaganju i u Klaićevoj bolnici. Kakva je situacija u Daruvarskim toplicama, jednom od najvećih centara za liječenje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, specijaliziranoj ustanovi koja zapošljava poglavito fizijatre, otkrio je ravnatelj te ustanove, Ratko Vuković.

– U Daruvarskim toplicama, trenutno imamo šest liječnika fizijatara, a imamo i dvoje specijalizanata fizijatrije. Jedan je specijalizant tek krenuo sa specijalizacijom, a jedna liječnica bi se trebala vratiti sa specijalizacije početkom iduće godine. No, našli smo još jednu osobu zainteresiranu za taj posao. Sada se nadam da smo dugoročno ipak riješili taj problem – priča Vuković koji je na čelu Toplica dvije godine i nije mu bilo nimalo lako pronaći adekvatan liječnički kadar koji će razinu liječenja održati na visokoj razini.

– Imamo 42 fizioterapeuta, od toga dvoje specijaliziranih isključivo za rad djecom. Liječnica Ana Kolarić je završila dodatnu edukaciju i radi na ultrazvuku dječjih kukova. Gužve su velike, ali s obzirom na ostale liste čekanja, djeca imaju prednost i oni u prosjeku čekaju 14 do 20 dana na pregled. Odrasli na terapije čekaju oko 2 i pol mjeseca – priča Vuković koji napominje kako dio liječničkog kadra koristi i županijske potpore liječnicima poput sufinanciranja stanovanja.

Ines Božanić jedna je od dvije fizioterapeutkinje koja radi u Daruvarskim toplicama a specijalizirana je za najmlađe, iako radi sa svim uzrastima. Ona je Vojta terapeut i primjenjuje posebne tehnike kojima pacijente potiče se normalni neurološki razvoj, pojašnjava nam.

– Kod novorođenčadi, tu je riječ obično o kašnjenju u razvoju pa ih potičemo na puzanje i sjedenje. Starija djeca pak češće imaju moderne bolesti poput skolioze zbog pretjeranog sjedenja. No, pokrivamo i odrasle pacijente, koji imaju neurološke probleme poput cerebralne paralize ili im treba oporavak nakon moždanih udara – pojašnjava Božanić i napominje da pokrivaju širok spektar dijagnoza.

-Broj dolazaka je individualan, najmlađi dolaze jednom do dva puta mjesečno, ali ako je neko teško oštećenje, dolaze i češće, to sami procjenjujemo -pojašnjava i dodaje da gosti dolaze na Vojta terapiju iz čitave kontinentalne Hrvatske, posebno ako im je Daruvar bliže od Zagreba.

– Prvi pregled odrađuje se kod fizijatra, a nakon toga oni pacijente usmjeravaju kod nas. Mi se trudimo da ih u što kraćem roku uključimo u terapijske rotacije. Nešto se duže čeka ljeti kada su godišnji i kada nam dolaze pacijenti na bolničko liječenje. No gledamo da se što kraće čeka jer se ipak radi o ranoj intervenciji – dodaje.

Djeca najčešće dolaze uputnicom pedijatrice i ona koja imaju samo neka kašnjenja u razvoju, relativno brzo završe s terapijama. No, dolaze im i prerano rođena djeca, ali i ona s dijagnozom mišićne distrofije ili nekih genetskih sindroma. Prosječna terapija traje 45 minuta, ali fizioterapeutima koji rade s djecom je ključno educirati roditelje na baby handling.

– Savjet za roditelje je da ako bilo što primijete s pedijatrom popričaju o tome, pa će ih on usmjeriti do nas da im maksimalno pomognemo – zaključuje.

FOTO: DARUVARSKE TOPLICE

Ovaj tekst je sufinanciran od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!