Neprežaljenu veterinarku uhodio, prisluškivao i dovodio joj na pregled zdrave životinje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv nezaposlenog 44-godišnjaka iz okolice Bjelovara zbog sumnje da je počinio kazneno djelo nametljivog ponašanja na štetu bivše partnerice, veterinarke. Još od kraja 2017. pa do početka ožujka ove godine, 44-godišnjak je pokušao uspostaviti kontakt s veterinarkom iako ona taj kontakt nije željela, stoji u optužnici.

Usprkos njenom protivljenju, 44-godišnjak joj je slao više SMS poruka kao i poruka putem WhatsAppa i Vibera, a pratio ju je i automobilom. Čovjek se očito godinama nije mogao pomiriti s prekidom pa joj je dolazio na radno mjesto gdje joj je ostavljao razne neželjene poklone. Obilazio je oko njene kuće i bez njenog znanja je ulazio u nezaključani dio njene kuća, a prigovarao joj je zbog kontakta s drugim osobama.

Lijepljenje papira

Kada je ona odbijala kontakte, 44-godišnjak joj je govorio da će se ubiti, a u više navrata dolazio je do njene kuće i ondje je postavio uređaje za prisluškivanje. Na kuhinjski element u podrumu je tako postavio crni uređaj u obliku USB memorije koji je na sebi imao prekidač i rupicu za mikrofon dok je na prozoru s vanjske strane postavio dva slična uređaja za snimanje. Sve je to učinio s ciljem da bez znanja i odobrenja veterinarke prisluškuje njen privatni život.

U više navrata dolazio je u njeno dvorište pa je tako jednom prilikom na prozorima kuće ostavio 25 isprintanih listova papira s tekstom koje je zalijepio crnom trakom. Svakodnevno je 44-godišnjak s raznih brojeva uspostavljao neželjene kontakte pozivima na broj mobitela veterinarke. Nakon što bi ona blokirala broj pozivatelja, zvao bi je s drugih brojeva, a kako se nije javljala na pozive, slao joj je poruke i pokušao s njom kontaktirati putem raznih aplikacija, no veterinarka ga je opet blokirala.

I nakon što mu je više puta odgovorila da ne želi s njim komunicirati i zamolila ga da je ne kontaktira, 44-godišnjak joj je nastavio slati poruke. Ponovno je na ulaznim vratima njene kuće, ali i na vrata njenih susjeda ostavio ukupno 108 pisanih poruka isprintanih na A4 papiru. Sve to je kod veterinarke izazvalo tjeskobu, osjećaj nespokojstva i straha za njenu sigurnost.

Optužnicom je predloženo da se 44-godišnjaka osudi na osam mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od dvije godine dana, a izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane približavanja i uspostavljanja kontakta s veterinarkom. Tijekom davanja iskaza, veterinarka je kazala da je 44-godišnjaka upoznala krajem 2016. godine kada je došao u ambulantu u kojoj je radila sa životinjama. Upustili su se u vezu koja je potrajala nekoliko mjeseci, sve dok nije otkrila njegovu pravu prirodu, istaknula je. Ispostavilo se da je on dosta ljubomoran, da želi imati sve pod kontrolom i s vremenom je zbog toga što je postao previše nametljiv, odlučila okončati tu vezu.

U početku je 44-godišnjak, istaknula je, taj prekid normalno prihvatio, no svejedno je nastavio kod nje dovoditi životinje na pregled, a često bi dolazio i sa zdravom životinjom te je bilo očito da dolazi samo kako bi je vidio. Htio je da se pomire, ona je to odlučno odbijala, a više od četiri godine nakon prekida, 44-godišnjak je postajao sve nasrtljiviji. Počeo je dolaziti na njenu adresu, napadao ju je da ga vara kada bi je vidio s nekom muškom osobom u društvu, a iako je na početku odgovarala na njegove poruke vjerujući da će mu objasniti situaciju i da će prestati, situacija je postajala sve gora.

Govorio da će se ubiti

Ucjenjivao ju je, govorio da će se ubiti, a počeo joj je ostavljati i novac iako to od njega nikad nije tražila. Posebno se šokirala kada je shvatila da je situacija otišla tako daleko da ju je počeo prisluškivati. I to tako što joj je počeo slati poruke o stvarima koje nije mogao saznati na neki drugi način, a kada je prošlog ljeta ponovno stigao k njoj, priznao je da ju je prisluškivao i s kuhinjskog elementa je skinuo prislušni uređaj.

Uređaj za praćenje je stavio i na njeno vozilo, a da situacija bude nevjerojatnija, ostavio joj je i aparaturu za provaljivanje kojom je ulazio u veterinarkinu kuću kada nje nije bilo.

No, ispostavilo se da je on i dalje prisluškuje i prati jer jer je u kući i na terasi pronašla još takvih uređaja, a kasnije je pronašla još nekoliko snimača koji su kao diktafoni. Svaki put kada bi prijetio suicidom, ostavio bi joj svoje mačke na terasi kako bi se brinula o njima jer je rekao da će se ubiti u blizini njezine kuće kako bi njegov duh ostao s njom, a htio joj je ostaviti i prijenosno računalo te mobitele na kojima su se nalazili sve poruke, pozivi i razgovori koje je on snimio i čuvao. (Stjepko Gambiroža/Bjelovarski list)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!