Pakrac i Csepreg formalizirali dugogodišnje prijateljstvo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Proteklog vikenda, 16. i 17. rujna, članovi Društva Mađara Pakrac boravili su u mađarskom gradu Csepregu, gdje je potpisan ključni dokument koji označava dublje povezivanje ova dva grada. U svečanom ozračju na glavnom gradskom trgu Cseprega, gradonačelnica Pakraca, Anamarija Blažević, i njezin domaćin, gradonačelnik Cseprega, Zoltan Horvath, potpisali su Sporazum o bratimljenju.

Ovaj povijesni sporazum potvrđuje dosadašnju suradnju između gradova Pakraca i Cseprega te otvara put za daljnju zajedničku aktivnost u područjima javnog obrazovanja, povijesti, kulture i gastronomije. Inicijativa za bratimljenje započela je 2019. godine, kada su predstavnici Samouprave Grada Cseprega, Samouprave Hrvatske manjine Grada Cseprega i Društva Mađara Pakraca dogovorili buduće korake.

Na berbenim svečanostima održanim u Csepregu redovito sudjeluju članovi Društva Mađara Pakrac, koji već dugi niz godina održavaju prijateljske odnose s pripadnicima Samouprave Hrvatske manjine Cseprega, posebno s njihovom predsjednicom Mariom Krály. Ovo prijateljstvo, koje ima duboke korijene u povijesti, poslužilo je kao temelj za bratimljenje između ova dva grada.

Sredinom XVIII. i u prvoj polovini XIX. stoljeća, Csepreg, Pakrac, Lipik i Daruvar bili su posjedi velikaške obitelji Janković, što je povijesna činjenica koja ih trajno povezuje. Gradonačelnica Blažević istaknula je kako je obitelj Janković unaprijedila svoje posjede na različite načine, ostavljajući nasljeđe koje je postalo temeljem za budući razvoj ovih gradova.

Ovim sporazumom otvaraju se nove mogućnosti za daljnju suradnju između Pakraca i Cseprega, a povijesne veze i prijateljstvo ostaju trajno ukorijenjeni u njihovim odnosima.

Tijekom posjeta Csepregu, članovi Društva Mađara Pakrac skupili su donacije od prodaje palačinki i lanogšica na berbenim svečanostima. Skupljeno je više od 120 tisuća forinti (323 eura), koje su uručili gradonačelniku Cseprega, a sredstva će biti upotrijebljena za liječenje male Lane Kovács.

Osim potpisivanja sporazuma, tijekom posjeta Csepregu, Maria Krály predstavila je bogatu povijest grada i vodila nazočne na razgledavanje, uključujući posjet Kapeli Blažene Djevice Marije, koju je sagradio grof Julije Janković, rođen u Pakracu 1820. godine. Kripta ove kapele sadrži grob grofa Antuna Jankovića Daruvarskog i njegove supruge Katarine. Prije četiri godine iza kapelice posađena je mladica stabla ginka koje se nalazi ispred dvorca Janković u Daruvaru. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!