Obnovljen je pravoslavni hram na Gavrinici, nema tko nije pomogao

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U organizaciji Parohije pakračke, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca te Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ pododbora Pakrac-Lipik 20. rujna u prostoru vijećnice unutar kompleksa Janković u Pakracu održana je svečana akademija povodom završetka obnove hrama Rođenja Presvete Bogorodice na Gavrinici. Obnova ove crkve potpomognuta je projektima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, srpskih organizacija u Republici Hrvatskoj, Grada Pakraca, Požeško-slavonske županije te donacijama stanovništva.

Na ovom događaju su se okupili brojni ugledni gosti, uključujući episkopa pakračko-slavonskog Jovana, Anju Šimpragu, potpredsjednicu Vlade Republike Hrvatske za društvene djelatnosti, zastupnicu u Hrvatskom saboru Draganu Jeckov, Nikolu Ivanovića, zamjenika požeško-slavonske županice iz redova srpske nacionalne manjine, Mirsadu Popović Damjanović, zamjenicu gradonačelnice Pakraca iz redova srpske nacionalne manjine, povjesničara Čedomira Višnjića, rektora karlovačke bogoslovije Jovana Milanovića, Ivana Bošnjaka, državnog tajnika u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, Ljudmilu Ostojić, konzulicu Republike Srbije u Vukovaru, kao i predstavnike Vijeća srpske nacionalne manjine s područja Pakraca, Lipika i okolice.

“Crkva ima moć sabiranja, okupljanja, dajući nam dublje razumijevanje smisla života, srca i postojanja,” istaknuo je vladika Jovan u svojem govoru tijekom svečane akademije koja je obilježila završetak obnove crkve Rođenja Presvete Bogorodice na Gavrinici. Ovaj duh zajedništva odražavao se i u riječima potpredsjednice Vlade, Anje Šimpraga, koja je naglasila da je crkva oduvijek okupljala ljude i da će to činiti i ubuduće.

Državni tajnik Ivan Bošnjak govorio je o obnovi pravoslavne crkve svetog Nikole u Donjem Čagliću, pri čemu se osvrnuo na svoje obiteljske korijene povezane s lipičko-pakračkim područjem, a dožupan Nikola Ivanović je naglasio da Pakrac danas živi u vremenu vladike Jovana, koji čuva uspomene na pakračku eparhiju i nastavlja velike projekte koje su započeli njegovi prethodnici.

Pri kraju manifestacije, dodijeljene su zaslužene plakete za očuvanje identiteta te rad i doprinos zajednici. Također, dosadašnjem pakračkom parohu Đorđu Teodoroviću uručen je poseban poklon.

Cjelokupni događaj dodatno je obogatio kulturni program u izvedbi članova SKD Prosvjeta Pododbor Pakrac-Lipik, zbora iz Slavonskog Broda i “Karlovačkih đaka”.

Dan prije svečanosti, u Srpskoj kući u Pakracu, otvorena je izložba pod nazivom “Stvaranje etno zbirke Srba iz pakračkog kraja”. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!