Pripadnici manjina pokazali svi raskoš svojih kultura i gastronomije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Manifestacija “Dan kulture nacionalnih manjina” oduševila je posjetitelje u lipičkom perivoju 24. rujna, donoseći bogatu kulturnu raznolikost i gastronomsku ponudu. Ovogodišnji događaj okupio je nacionalne manjine koje žive na području Grada Lipika te je bio prilika za predstavljanje njihove kulture, tradicije i kulinarskih specijaliteta.

Prvi su se predstavili članovi Zajednice Talijana Lipika, koji su uspješno sačuvali svoju kulturu, jezik i tradiciju. Ova zajednica okuplja pripadnike talijanske nacionalne manjine koji su se naselili na ovim prostorima u vrijeme Austrougarske Monarhije. Kroz različite aktivnosti, poput tečajeva talijanskog jezika, izrade tradicionalnih papuča, dramske grupe, pjevačkog zbora i folklornih grupa, članovi Zajednice Talijana njeguju svoje naslijeđe.

Slijedilo je predstavljanje srpske nacionalne manjine, koja danas čini najbrojniju nacionalnu manjinu Grada Lipika. Preko Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Lipika, osnovanog na temelju Ustavnog zakona Republike Hrvatske o pravima nacionalnih manjina, članovi ove manjine aktivno rade na očuvanju srpskog nacionalnog i vjerskog identiteta te unaprjeđivanju svog položaja u lokalnoj zajednici.

Društvo Mađara Lipik predstavilo je mađarsku nacionalnu manjinu i svoj rad usmjeren na očuvanje mađarske kulture i običaja u tom području. Ovo društvo, koje je osnovano 2005. godine, ima različite sekcije, uključujući tamburašku i folklornu grupu, koje su imale brojne nastupe kako u zemlji, tako i inozemstvu.

Udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva predstavila je ukrajinsku nacionalnu manjinu i svoj rad u promicanju suradnje između Hrvatske i Ukrajine na mnogim područjima, uključujući kulturu, umjetnost, obrazovanje i humanitarni rad. Ova udruga okuplja pripadnike ukrajinske nacionalne manjine i brine se o ostvarivanju njihovih prava.

Kulturno-umjetnički program uključivao je nastupe različitih grupa i sekcija, uključujući Pjevački zbor Zajednice Talijana Lipika, Dječju grupu Zajednice Talijana, Pjevačku sekciju Srpsko kulturnog društva Prosvjeta pododbor Pakrac-Lipik te Zajednicu Mađara Dežanovac. Nastupi su obuhvatili pjesme, plesove i glazbene izvedbe koje su očarale prisutne.

Posebno se istaknuo i ukrajinski orkestar “Haličina” iz Karlovca, koji je svojom izvedbom instrumentalnih skladbi i vokalnih dueta osvojio srca publike.

Na kraju programa, gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana, zahvalio je svim sudionicima i prisutnima na podršci i istaknuo važnost očuvanja i promicanja različitih kultura koje obogaćuju lokalnu zajednicu. Također je istaknuo da Lipik predstavlja primjer skladnog života različitih nacionalnih manjina.

Nakon kulturnog programa, posjetitelji su imali priliku uživati u raznovrsnoj gastronomskoj ponudi pripremljenoj od strane članova manjinskih udruga, što je upotpunilo ovu iznimno uspješnu manifestaciju – “Dan kulture nacionalnih manjina” u Lipiku. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!