[FOTO] Franciškovo u Lipiku: Ajvar fest i Fišijada oduševili posjetitelje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

LIPIK – Ajvar fest i Fišijada, koji su se ove godine održali tijekom jednog dana, pokazali su se kao puni uspjeh. Prekrasno vrijeme, sjajan ugođaj i pozitivne vibracije osigurali su nezaboravan dan zabave pod vodstvom poznatog televizijskog i radijskog voditelja Mirka Fodora i našeg Maria Baraća. Njihove duhovitosti održavale su sjajnu atmosferu tijekom cijelog dana.

Slavonski doručak – uvertira u lipičke manifestacije

Sve je započelo Slavonskim doručkom koji je poslužio kao svojevrsna uvertira u poznate lipičke manifestacije. Kajganu, od čak 500 jaja, pripremili su članovi Mjesnog odbora Lipik, pod nadzorom glavnog kuhara Toplica Lipik, Alena Tutića.

Osmi po redu lipički Ajvar fest okupio je 19 ekipa s područja Lipika i Pakraca te okolnih naselja, a bilo je i ekipa koje su pristigle iz Požege, Kutine i Novske. Najbolji ovogodišnji ajvar pripremila je ekipa Moslavina iz Kutine, drugo mjesto pripalo je lokalnoj ekipi Lejdis iz Lipika, dok su treće mjesto osvojili prošlogodišnji pobjednici, ekipa Gradskog društva Crvenog križa Novska.

Glavna nagrada koju je osvojila prvoplasirana ekipa bio je multipraktik, dok je drugoplasirana ekipa osvojila štapni mikser, a trećeplasirana sjeckalicu. Nagrade je uručio lipički gradonačelnik Vinko Kasana, kao i zahvalnice i priznanja koja su podijeljena svim ostalim sudionicima i ekipama koje su osvojile izvrsna četvrta mjesta.

Ajvar fest je započeo podjelom paprike i patlidžana točno u 9 sati u lipičkom parku podno Jelkinog brijega, a miris pečene paprike i patlidžana mogao se osjetiti u zraku. Na prigodno ukrašenim štandovima natjecateljskih ekipa, vrijedne natjecateljice i natjecatelji pripremali su papriku, patlidžane i luk, svatko na svoj jedinstveni način kako bi konačni proizvod bio što bolji.
Prekrasan rujanski dan bio je stvoren za kuhanje i druženje na otvorenom, a među ekipama je vladala vesela atmosfera, dok je za glazbenu pozadinu bio zadužen City band.

Nakon predaje uzoraka, o kvaliteti rada svake ekipe odlučivao je četveročlani ocjenjivački žiri koji je predane uzorke ocjenjivao prema četiri kriterija; okusu, boji, izgledu i gustoći, a činili su ga Vlasta Bokulić, vlasnica OPG-a Bokulić, glavni kuhar Toplica Lipik Alen Tutić, predsjednik MO Lipik Bore Tutić i urednik lipičkog Compasa Matija Kulhavi. U kratkom intermezzu prije početka Fišijade, koja je započela točno u 13 sati, održan je nastup lipičkih mažoretkinja.

Na Fišijadi sudjelovale 73 ekipe

Najbolji fiš na tradicionalnoj lipičkoj Fišijadi koja je ove godine okupila rekordne 73 ekipe pripremio je Mato Radičević iz Male Kopanice. Drugo mjesto je pripalo Željku Bartolinu iz Jarmine, dok je Vladimir Kovačević iz Starog Slatinika, kao i protekle godine osvojio treće mjesto.
S obzirom na sve veću konkurenciju koja se iz godine u godinu povećava, četveročlani žiri, čiji su članovi i ovaj put bili lokalni gastronomski prvaci – poznata ugostiteljica iz Lipika i Pakraca, Nada Zeljković, vlasnik restorana “Nada” i “Vrata Slavonije” Aleksandar Šubert – Miki, Dalibor Hodak, glavni kuhar restorana “Terasa” u Daruvaru, te Zvonimir Palijan, nije imao lak zadatak u dodjeli nagrada za prva tri mjesta. Razlika je bila u nijansama, a ocjenjivalo se prema izgledu ribe, boji, gustoći i okusu fiša.

Ove se godine na tradicionalnoj Fišijadi u Lipiku okupilo čak 73 ekipe koje su stigle iz čitave Slavonije, ali i šire. Tako je osim domaćih natjecatelja s područja Lipika i Pakraca, bilo ekipa koje su došle iz Zagreba, Kutine, Daruvara, Dežanovca, Garešnice, Velikih Zdenaca, Novske, Nove Gradiške, Okučana, Oriovca, Požege, Pleternice, Jakšića, Slavonskog Broda, Velike Kopanice, Jarmine, Cerne i Babine Grede.
Svaka natjecateljska ekipa je dobila 3 kg šarana, a osim ribe, dobili su i drvo, vino, kruh, zdjelice, pribor za konzumaciju i promotivne majice. Grad Lipik je svim posjetiteljima osigurao besplatan gradski fiš kojeg je pripremio Renato Marinić, dok su članovi MO Lipik pripremili ukusnu paštetu od tune.

Pobjedničkim ekipama priznanja i nagrade uručio je gradonačelnik Kasana te ujedno zahvalio i čestitao svima koji su se odazvali. Nagrada za prvo mjesto bila je veliki kotlić i poklon bon od 100 €, nagrada za drugo mjesto je kotlić za fiš i poklon bon od 50 € a za treće set noževa i pokon bon od 30 €.
“Izuzetno smo zadovoljni velikim odazivom na najveću županijsku Fišijadu i želimo se iskreno zahvaliti svim sudionicima.”, izjavio je Hrvoje Kovačić, direktor Turističke zajednice Grada Lipika

Lov u mutnom – posebna atrakcija

Kao što je to bilo i ranijih godina, tako je i ovaj put veliki interes iskazan za lov u mutnom, odnosno lov ribe golim rukama u zamućenoj vodi. Pobjednik u ovoj izazovnoj igri, nakon nekoliko rundi, bio je Mirko iz Okučna, koji je ulovio veći broj šarana od Marine iz Cerne i Peje iz Okučana.

Dan otvorenih vrata Studenca i niz zanimljivih zbivanja

Posjetitelji su mogli uživati i u bogatoj ugostiteljskoj ponudi pivovare Slavonica, kao i u ponudi lokalnih OPG-ova i poduzetnika. Bilo je tu i Mađarsko dvorište koje su pripremili članovi Društva Mađara Pakraca i Zajednice Mađara Daruvar. Oni najmlađi su se mogli zabaviti na toboganima napuhancima, kreativnim radionicama, kazališnoj predstavi i jahanju konja KK Diamant. Osim obilaska izložbeno-prodajnih štandova moglo se provozati i kočijom Državne ergele Lipik ili se provozati turističkim vlakićem Grada Lipika.
Obilježavanju Franciškova u Lipiku se i ove godine pridružila tvornica mineralne vode – lipički Studenac koja je organizirala “Dan otvorenih vrata u Studencu”. Nakon 20 sati na programu je bio večernji koncert popularnog Mate Bulića.

Spoj Ajvar festa i Fišijade kao pun pogodak

Manifestacije Ajvar fest i Fišijada, koje su organizirali lipička Turistička zajednica i Grad Lipik te LIRA d.o.o., LIRA travel i Lipkom, prošle su u lijepom i ugodnom jesenskom vremenu. Izuzetno je dobro bio posjećen i koncert Mate Bulića, kao što je to bilo i dan ranije prilikom koncerta Indire ex Colonia. Naravno, da Lipičani cijene i poštuju kulturnu baštinu moglo se vidjeti i u petak na izuzetno dobro posjećenom koncertu Ansambla Lado.
Ovogodišnje Franciškovo u Lipiku pokazalo se kao iznimno dobro organizirana i kompaktna manifestacija, što je potvrdila većina posjetitelja. Tijekom ovih dana, Lipik je pružio odličan doživljaj posjetiteljima zahvaljujući temeljitoj organizaciji i koncentraciji događanja na jednom mjestu.
Svi događaji su bili lako dostupni, a program je bio usmjeren na raznolikost i kvalitetu. Posjetitelji su imali priliku uživati u raznovrsnim aktivnostima, koncertima i kulturnim sadržajima, što je omogućilo zadovoljstvo u svemu što je Franciškovo nudilo. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!