Na državnoj ergeli Lipik u subotu organiziraju Dječji dan na koji su pozvane sve generacije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Lipiku ove subote, nakon nekoliko godina pauza zbog pandemije, organiziraju Dječji dan na Državnoj ergeli Lipik.

– U sklopu Franciškova u Lipiku, koja već doživljava svoj vrhunac, očekuje nas povodom 16. obljetnice povratka lipicanaca u Lipik, dječji dan na Državnoj ergeli. Posjetitelje očekuje bogat programa, a od 10 sati kreće nastup mažoretkinja grada Lipika, vrtićanaca iz dječjeg vrtića Kockica i učenika Osnovne škole Lipik – priča Ivana Pleše, voditeljica turističke agencije Lira travel.

– Nakon programa očekuje nas pregršt aktivnosti poput jahanja i vožnje fijakerom, te izložba fijakera Državne ergele Lipik. Posjetitelji se tom prilikom mogu upoznati sa ponudom Ergele. Izuzev toga, bit će dodatnih sadržaja poput fotografiranja na quadovima i motorima, a Vatrogasno društvo izložit će svoju opremu. Bit će to prilika da posjetitelji dobiju uvid u sve što zapravo Lipik nudi – pojašnjava.

No, izostati neće ni kvalitetna ugostiteljska ponuda. Prilika je to da se pobliže upozna i kvalitetan sadržaj na Ergeli, ali i proslavi važna obljetnica povratka Lipicanaca u Lipik. Naime, početkom Domovinskoga rata i agresije na Hrvatsku Ergela je sustavno uništavana, staja je spaljena, a dio konja je poubijan. Ostatak konja je u studenom 1991. godine otuđen te preko Bosne i Hercegovine prevezen u Republiku Srbiju. Nakon mnogobrojnih pregovora, 13. listopada 2007. godine, konji koji su preživjeli to stradanje napokon se vraćaju u matične staje u Lipiku gdje borave i danas.

– U Lipiku borave lipicanci, prekrasni snježno bijeli konji koji dočekuju posjetitelje na samom ulazu u grad. Oni su simbol grada i ono po čemu smo poznati dugi niz godina. Povijest Ergele seže od davne prošlosti kada ju je osnovao grof Izidor Janković. No, od daleke prošlosti idemo i u lijepu budućnost, jer je u planu izgradnja nove ergele u Lipiku – priča Pleše i pojašnjava kako je ergela izrazito popularna među turistima koji dolaze posjetiti Lipik.

– Mi već dugi niz godina kao turistička agencija surađujemo s Državnom ergelom Lipik. Lipicanci su jedan od glavnih motiva dolazaka posjetitelja u Lipik, izuzev Toplica. Sve generacije zainteresirane su da vide život lipicanaca, tako da Ergela broji sve veći broj posjetitelja. No, osim uzgojem konja, tamo se bave i vožnjom i najmom fijakera, pa svi posjetitelji slobodno mogu iznajmiti to vozilo, provozati se gradom i upoznati se s bogatom kulturom i povijesnom baštinom – priča Pleše i dodaje kako turisti nisu jedini koji vole iskoristiti fijakere na ergelama za uživanje u gradu.

– To je jako popularno među mladencima, pa nerijetko biraju fijaker za fotografiranje i neke druge aktivnosti kako bi upotpunili proslavu svojih svečanih trenutaka – priča Pleše i za kraj, poziva sve ove subote da od 10 sati, uz odlično vrijeme, dođu obilježiti lijepu i važnu obljetnicu uz odlično druženje na lipičkoj Ergeli.

FOTO: Državna ergela Lipik i Lipik vas čeka


PODIJELI S PRIJATELJIMA!