Ljubitelji kazališta dolaze na svoje! Počinje 16. Festival regionalnih kazališta Prolog

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SISAK – Svi ljubitelji kazališta u narednih nešto više od mjesec dana doći će na svoje zahvaljujući jednoj važnoj kulturnoj manifestaciji koja danas 7.10. počinje u Sisku.

Riječ je 16. Festivalu regionalnih kazališta Prolog koji na jednom mjestu okuplja najbolje od ovogodišnjih premijernih izdanja.

– Podsjećam da su sva kazališta koja nam gostuju na Prologu zapravo kazališta koja su 60-ih godina prošlog stoljeća tadašnjom birokratskom odlukom ugašena pa su tako ostala samo četiri nacionalna teatra.

Srećom, 2006. godine to se promijenilo na prijedlog Ministarstva kulture pa su od tada na dalje mnogi ponovno dobili status kazališta i kazališnih družina – kaže nam Marijana Barišić, voditeljica marketinga.

– Srećom, ponovno smo se svi okupili upravo na području Siska, sjajno je što ta divna priča traje i danas. Rekla bih da Sisak ima veliku sreću što u svom gradu publici može predstaviti zaista odlične predstava kazališta do kojih je inače prilično teško doći – zaključuje Barišić.

Inače, Prolog se održava svake godine u listopadu i dijelu studenom pa tako ove godine počinje danas 7. listopada, traje sve do 12. studenog i donosi 10 predstava.

– Predstave su tematski različite. Ima drama, zanimljivih komedija – kompleksnih komedija, komedija zabuna, a posebno nas veseli da je Prolog mjesto na kojem publika ima priliku pogledati/poslušati hrvatsko dramsko pismo kao što je to Slučaj maturanta Wagnera gradskog kazališta Požega, inače djelo Marijana Matkovića.

– Tu je i legendarno djelo Ive Brešana Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja u koprodukciji HNK iz Zadra i tamošnjeg Kazališta lutaka ili recimo karlovačka Bez trećega, psihološka drama Milana Begovića koja secira tematiku ljubomore i muško ženskih odnosa u patrijarhalnom svijetu.

– Bit će i prilike za smijeh, kako sam ranije spomenula, jer i na samom otvorenju, dakle večeras, imamo upravo komediju na repertoaru u našem prekrasnom domu INA Rafinerije u Sisku. Naglasit ću da su nam oni izašli u susret nakon potresa. Mi smo, naime, djelovali u dva prostora, a to su dvorane Kazališta 21 i Kristalna kocke vedrine.

Nadamo se što skorijem povratku u naše stare prostore – kaže Marijana.

Što se pak predstave na večerašnjem otvorenju tiče, ona je na rasporedu u 20h.

– Radi se o predstavi Art HNK Varaždin. Ova komedija progovara o prijateljstvu, naizgled neraskidivom, koje biva narušeno kada jedan od prijatelja kupi apstraktnu sliku – potpuno bijelo platno. U predstavi glume Hana Hegedušić, Helena Minić Matanić i Marinko Leš.

Važno je naglasiti da o pobjedniku, odnosno najboljoj predstavi odlučuje publika, a pobjednik dobiva statuu Prologa čiji je autor sisački akademski kipar Marijan Glavnik.

Sve informacije mogu se pratiti i online na web stranicama Prologa ili pak na našim društvenim mrežama, točnije na Facebooku – kaže Marijana.

FOTO: Facebook Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradsko kazalište Sisak


PODIJELI S PRIJATELJIMA!