Kroz 76. samostalni bataljun prošlo je 1500 branitelja, 87 je dalo živote za Hrvatsku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Povodom 32. godišnjice ustroja 76. samostalnog bataljuna Hrvatske vojske, koja je obilježena 28. listopada, u organizaciji Udruge Hrvatski časnički zbor Pakrac-Lipik, s poštovanjem je odana počast svim hrvatskim braniteljima koji su nesebično položili svoje živote za domovinu. Također, s posebnim pijetetom, predstavnici gradova Lipika i Pakraca te Koordinacije braniteljskih udruga, prisjetili su se pripadnika 76. samostalnog bataljuna HV-a koji su se hrabro borili na bojišnici koja se protezala u duljini od 42 kilometra, od Poljane do Badljevine. Prvi zapovjednik bataljuna bio je Stjepan Klasnić, a njegov zamjenik Marijan Kulhavi Foka.

Kroz 76. samostalni bataljun, koji je bio prva organizirana postrojba za obranu Lipika i Pakraca tijekom Domovinskog rata, prošlo je 1500 hrabrih branitelja. Među njima, nažalost, 87 je izgubilo svoje živote, a više od 300 je ranjeno. Božidar Lujanac, predsjednik Udruge Hrvatski časnički zbor Pakrac-Lipik, istaknuo je ovom prigodom tragičnu statistiku, podsjećajući nas na žrtvu i hrabrost iznimnih pojedinaca.

Počast svim poginulim braniteljima odana je polaganjem zajedničkih vijenaca kod spomen-obilježja na gradskim grobljima u Lipiku i Pakracu, te kod spomen-obilježja posvećenog poginulim hrvatskim braniteljima u Pakracu. Prethodno tome, održana je sveta misa u pakračkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!