Virovitica ima najbolju knjižnicu u Hrvatskoj, a mi smo doznali zašto!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica osvojila je prvo mjesto na natječaju za najbolju knjižnicu koji svake godine organizira Hrvatsko knjižničarsko društvo. Od ukupno 1800 knjižnica u Hrvatskoj, osvojili su drugo mjesto, dok su u kategoriji narodnih knjižnica zasjeli na prvo.

-Svake godine Hrvatsko knjižničarsko društvo raspisuje poziv za dodjelu priznanja Knjižnica godine, radi se o pozivu koji uključuje sve vrste i kategorije knjižnica. Mi smo argumentirali naš prijedlog s 50-ak programa i projekata, dodatno smo snimili humoristični film u trajanju od 10 minuta, priložili smo strateški plan, izvješća o radu i pisma potpore – kaže ravnatelj Robert Fritz.

Virovitička knjižnica na natječaj je prijavila razdoblje od proljeća 2022. godine sve do ljeta 2023. godine o kojem je kasnije izdala i publikaciju pod naslovom “Što smo radili u najboljoj godini naše i vaše knjižnice?”

-Što se tiče nekih pokazatelja naše uspješnosti, trenutno naš fond iznosi oko 107 000 jedinica knjižničke građe uz oko 3 600 korisnika. I u ovoj godini imamo mnošto aktivnih korisnika s tim da je članova oko 10 000. Prosjek dolazaka u knjižnicu je 110 posjeta dnevno, a optok građe se povećava, posudimo nekih 20-ak jedinica građe po aktivnom korisniku – kaže ravnatelj.

Navedene brojke, uz 50 provedenih projekata, dovele su do visokog plasmana na natječaju za najbolju knjižnicu godine.

-Naime, početkom listopada smo primili obavijest da smo na tom natječaju osvojili drugo mjesto dok je prvo mjesto osvojio Centar za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu i od srca im na tome čestitamo. Mi smo bili druga knjižnica u tom bodovanju što znači da smo bili prva narodna knjižnica godine – zadovoljno govori ravnatelj.

Uz brojne projekte koje virovitička knjižnica provodi, poput TEDx konferencije, Fritz ističe kako se najviše ponose dvogodišnjim EU projektom “Potrubi za knjigu” u vrijednosti od preko 300 tisuća eura kojima su knjižnici pribavili Bibliokombi i dodatnu knjižničku građu.

Osim projekata, ravnatelj ističe i nakladničku djelatnost:

-Treba posebno izdvojiti nakladničku djelatnost koja, naravno, nije naša osnovna djelatnost, ali nekako se dogodilo da smo u proteklom razdoblju objavili 14 publikacija što je vrlo značajno za ustanovu poput naše, i tome smo posvetili jako puno pažnje – kaže Fritz.

Osim knjižničke građe za najmlađe, virovitičkim mališanima knjižnica nudi mnoštvo drugih sadržaja.

-Igraonica Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica je verificirana od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, imamo dnevno vođene programe tri puta tjedno plus pričaonice i igraonice. Naravno, to je u vrijeme kada nemamo vođene programe pa se roditelji mogu doći igrati s djecom u bilo koje doba dana od 7:30 do 19:30. Osim toga uspostavili smo i Igroteku, uslugu posudbe igračaka jer nastojimo imati kvalitetne i edukativne igračke tako da u onom trenutku kada se dijete zasiti neki igračke, roditelji mogu jednostavno posuditi novu igračku bez da je spremaju na tavan u neko spremište ili pak bacaju – naglašava ravnatelj Fritz.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!