Nema ih mnogo, no lipički Mađari važan su dio lokalne zajednice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Društvenom domu u Brekinskoj u nedjelju, 5. studenog, kulturno – umjetničkim programom obilježen je Dan Mađara Lipika. Među brojnim članovima i uzvanicima događaju je prisustvovao i dr. Zoltán Császár, konzul Mađarske u Osijeku, kao i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, a dobrodošlicu i pozdrave prisutnima uputio je Stjepan Sigeti, predsjednik Društva Mađara Lipik.

Bila je tu i Zlata Berkeš, predsjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije, ujedno i predsjednica Zajednice Mađara Pisanica, Ištvan Seleši, predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Novi Gradac, ali i predstavnici Zajednice mađarsko-hrvatskog prijateljstva iz Kaposvara.

Društvo Mađara na području Grada Lipika djeluje dugi niz godina pri čemu brižno radi na čuvanju mađarske kulture i identiteta. Rezultati su vidljivi, što je zasluga, kako aktualnog, tako i ranijeg vodstva ovog manjinskog društva, ali i sadašnjeg lipičkog gradonačelnika te njegovih prethodnika.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana izrazio je svoje zadovoljstvo velikim odazivom članstva na Kulturnom danu Mađara Lipika. Ujedno je izrazio zahvalnost saborskom zastupniku za mađarsku nacionalnu manjinu, Robertu Jankovicsu, na njegovoj snažnoj podršci radu Društva Mađara, posebno u vezi s rekonstrukcijom Društvenog doma u Brekinskoj. Također, zahvalio je predsjedniku Sigetiju na predanosti u organizaciji ovog Društva.

Gradonačelnik je istaknuo kako se u Lipiku ponose prisutnošću nacionalnih manjina na ovom prostoru, što se posebno primijeti tijekom manifestacije Dan nacionalnih manjina. On je naglasio da su nacionalne manjine kroz povijest znatno pridonijele razvoju domicilnog stanovništva. Pritom je podsjetio da je Brekinska oduvijek bila središte mađarske nacionalne manjine, od župe do škole. Gradonačelnik je također spomenuo da je prije par godina uređena Mađarska kuća u tom području te najavio skoru rekonstrukciju njenog krovišta, koje je ljetos pretrpjelo štetu tijekom oluje.

Mađarski konzul, dr. Zoltán Császár, izrazio je svoje razmišljanje o mađarskoj zajednici na ovim prostorima. Naglasio je da, iako je mađarska zajednica možda mala po brojnosti, izuzetno je snažna. Tijekom svog obraćanja, poželio je Društvu Mađara Lipik mnogo uspjeha u njihovom daljnjem radu.

Bila je ovo prigoda i da se spomene obljetnica Mađarske revolucije iz 1956. godine o čemu je više govorila Rebeka Toth.

U kulturno-umjetničkom programu sudionici su uživali u različitim izvedbama. Kulturno umjetničko društvo “Lipik” prikazalo je slavonske plesove, Društvo Mađara Novi Gradac izvelo je nekoliko mađarskih pjesama, a također su publiku razveselile i članice ženske pjevačke skupine iz Fityeháza, članice Zajednice mađarsko-hrvatskog prijateljstva iz Kaposvara. Svirači iz Zajednice Mađara Velika Pisanica pod vodstvom legendarnog Maxa doprinijeli su posebnom glazbenom doživljaju. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!