Virovitičke branitelje dirnuo novi serijal: Ovo nam treba, istina o Domovinskom ratu često se iskrivljuje!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pred prepunom dvoranom virovitičkog Kino-parka jučer je održano predstavljanje dokumentarno-igranog serijala “Otkos, Orkan, Papuk – Propast projekta Velike Srbije”. Riječ je o projektu produkcijske kuće Alfa koji potpisuje Miljenko Manjkas, a riječ je o njegovom četvrtom velikim igrano – dokumentarnom serijalu koji obrađuje važne teme iz suvremene hrvatske povijesti.

Ratne operacije, akcije i događaji koje film rekonstruira godinama su bile zanemarivane i prešućivane, unatoč iznimnoj povijesnoj važnosti. To možda ponajbolje ilustrira podatak kako je u tim operacijama 1991. godine oslobođeno gotovo pet puta više okupiranog teritorija nego u Bljesku, a pri tome je poginulo deset puta više branitelja.

Upravo su branitelji koji su sudjelovali u tim ratnim zbivanjima slomili kralježnicu Miloševićevom snu o Velikoj Srbiji, odredivši prvim pobjedama daljnji tijek Domovinskog rata te otvorivši put prema konačnoj hrvatskoj pobjedi.

Priča o tim veličanstvenim, prvim pobjedama u Domovinskom ratu, proteže se kroz sedam epizoda serijala koji ćete u cijelosti moći uskoro pogledati na Hrvatskoj televiziji. Sinoć su u Virovitici pak prikazane šesta i sedma epizoda u kojima je detaljno opisan sam tijek spomenute tri akcije i u kojima sudionici tih ratnih zbivanja otkrivaju svoje mišljenje o činjenici da se o njihovim uspjesima dugo nije govorilo.

Viđeno na velikom platnu sinoć nije ostavilo nikoga ravnodušnim, a posebno emotivno su reagirali branitelji koji su sudjelovali u opisanim zbivanjima. Među njima je bio i Virovitičanin Mirko Poljanac, predsjednik virovitičke HVIDRA-e koji je u Domovinskom ratu sudjelovao kao pripadnik jedinice za posebne namjene Policijske postaje Virovitica.

-Naša jedinica je djelovala na pravcu Gakovo i dalje, a kasnije i na pakračkom ratištu, što je opisano u ovom serijalu. Prepoznao sam se u dva kadra, osjećaji su pomiješani. Mi branitelji smo sretni jer smo generacija koja je napravila posao koji su drugi ranije pokušali odraditi, ali nisu uspjeli. S druge strane, tužan sam zbog velikog broja prijatelja i suboraca koji su pritom poginuli. Smatram da smo platili veliku cijenu – kazao je Poljanac. Dodaje kako je jako dobro da se snimaju ovakvi filmovi o Domovinskom ratu.

-Svjedoci smo da se istina o Domovinskom ratu često iskrivljuje, naša djeca o tome u školama premalo uče – smatra Poljanac.

Viđenim na promociji serijala “Otkos, Orkan, Papuk – Propast projekta Velike Srbije” je i predsjednik hrvatske HVIDRA-e Josip Đakić

-Ovaj serijal je jako dobra stvar koja će vratiti iz zaborava sve vitezove koji su svoj život položili za domovinu. Svaka čast redatelju Miljenku Manjkas što si je dao truda prikupiti sve materijale, što je našao relevantne sugovornike. Ove operacije dugo nisu vrednovane i zaboravljene su, a nužda je i potreba da se podsjeti što je bilo 1991. godine – kazao je Đakić.

Tada su, dodao je, uglavnom hrvatske pričuvne postrojbe, s manjim dijelom specijalnih snaga, djelovale na ovom prostoru. Slabo opremljeni i inferiorniji u odnosu na neprijatelja, ipak su izvojevali pobjedu i postigli da JNA i domaći pobunjenici baš na Bilogori i Papuku slome zube i gledaju propast svoga plana o velikoj Srbiji.

-Operacije koje su se dogodile kasnije su bile drugačije, vojska je tada bila organizirana. No, te 1991. najjače pružje naših vojnika bila je ljubav prema domovini – zaključuje Đakić.

S tim se složio i domaćin sinoćnjeg druženja, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

–Ovakvi filmovi potrebni su nam za dokumentaciju povijesti temeljenu na istini, a upravo se u ovom serijalu vidi da je rat za Hrvatsku počeo na ovom području. Borbe koje su se ovdje vodile, vodile su se protiv puno jačeg protivnika, bile su zahtjevne, no pokazalo se da ne vrijedi oružje ako nemaš srca. Hrvatska vojska je upravo na temelju ovih pobjeda došla u puno bolji položaj koji je usmjerio tijek ratovanja, došli smo u povoljniji pregovarači položaj, a sve to dovelo je do toga da danas možemo slobodno pričati o svim zbivanjima tih 90-tih godina i biti ponosni na njih. I dalje vodimo brigu da branitelji ispričaju svoja sjećanja, da ona ostanu u nasljeđe našoj mladeži te da im svim još jednom kažemo veliko hvala – istaknuo je Kirin.

Publika je jučer posebno emotivno reagirala na scene u kojima se pojavljuje pokojni general pukovnik, Virovitičanin Đuro Dečak, koji je svoj posljednji intervju dao upravo za potrebe nastanka serijala o prvim oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!