Evo koje vas martinjske fešte očekuju ovog vikenda u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ove se godine zgodno poklopilo da najveća vinska fešta, ona krštenja mladog vina, Martinje, pada baš na subotu. Dobra je to vijest, jer će tim povodom biti organizirane i brojne fešte, a u Bjelovarsko bilogorskoj županiji čak tri velike.

– Blagdan ćemo obilježiti na glavnom gradskom trgu uz martinjsko druženje od 9:30 pa do 14 sati. Imat ćemo na štandovima degustaciju i prodaju vina, kao i domaćih proizvoda. U 10:30 martinjska će procesija krenuti u crkvu Presvetog Trojstva gdje će se održati blagoslov mladog vina i plodova zemlje – poručuje Lidija Premec iz Turističke zajednice Daruvar – Papuk.

Nakon toga, od 11 sati, pučki obred krštenja mladog vina vodit će lokalni martinjski biskup, vinar Vitomir Kovačević. Dobre zabave tamo neće nedostajati kao ni ukusne kapljice. Četvrtu godinu zaredom, uz službenu, veliku feštu, obilježit će se i Martinje u Garešnici na gradskom trgu u subotu.

– Posjetitelje od 10 sati očekuje ceremonija krštenja mladog vina i kušanje garešničkih vina, uz mali sajam domaćih proizvoda i rukotvorina. Program će upotpuniti i domaći pjesnici koji su pripremili prigodne pjesme uz Martinje i vino- najavljuje Danijela Belak, direktorica Turističke zajednice Sjeverna Moslavina.

Ove godine u obilježavanje su se uključili i Javna vatrogasna postrojba Garešnica, čiji će članovi kuhati kobasice, kao i Kulturni centar Garešnica, čiji će članovi krstiti mlado vino. Nakon proslave na garešničkom trgu koja završava oko 13 sati, fešta se seli u Veliku Trnoviticu.

– Martinje je dan Općine u Velikoj Trnovitici, pa će i kod njih biti veselo uz mali sajam i predstavljanje udruga. Bit će za svakoga ponešto, uz moslavačka jela i vina. Nakon Garešnice, svi mogu otići na zabavu u Veliku Trnoviticu – poručuje Belak.

Bjelovarski slavuju-Fakini pak u subotu na bjelovarskoj Gradskoj tržnici organiziraju manifestaciju “Martinje v Belovaru na placu”. Program počinje u 8 sati i potrajat će do 13 sati, a u planu je krštenje mošta, podjela grada i puno pjesme i plesa. Svi su dobrodošli!

FOTO: TZ Sjeverna Moslavina


PODIJELI S PRIJATELJIMA!