Hrvatsku i Austriju veže puno toga, što se najbolje vidi u Siraču

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U organizaciji Udruge Austrijanaca i Nijemaca, svečana manifestacija povodom Nacionalnog praznika Republike Austrije okupila je brojne ugledne goste u Siraču 3. studenog. Događaj je bio prilika za promicanje bliskih veza između Hrvatske i Austrije te naglašavanje važnosti povijesnih i kulturnih veza koje nas povezuju kroz stoljeća.

Na manifestaciji su prisustvovali uglednici poput veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, Njegove Ekselencije dr. Josefa Markusa Wuketicha, ravnatelja Uprave za nacionalne manjine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Nandora Čapa, zamjenice bjelovarsko-bilogorskog župana i predstavnice češke nacionalne manjine Tanje Novotni Golubić, načelnika Općine Sirač Igora Supana, predstavnika Kufner Grupe Zlatka Kufnera te ostalih donatora koji podržavaju izgradnju Spomen kuće Nijemaca i Austrijanaca u Siraču.

Uz njih, manifestaciju su uveličali i predstavnici češke, mađarske, talijanske, romske i ukrajinske nacionalne manjine s područja Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije, s kojima Udruga Austrijanaca i Nijemaca održava iznimno pozitivnu suradnju, jačajući veze među različitim kulturama.

Predsjednik Udruge Josip Krajcer u svojem pozdravnom govoru istaknuo je povijesne veze između Austrije i Hrvatske, naglašavajući važnost projekta Spomen kuće u Siraču. Zahvalio je veleposlaniku Wuketichu na dosadašnjoj i budućoj podršci ovom istaknutom projektu, koji će obogatiti kulturnu baštinu i suradnju između dviju zemalja.

Važnost bilateralnih odnosa

U svom govoru, austrijski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, dr. Josef Markus Wuketich, naglasio je značajne aspekte suradnje između Austrije i Hrvatske. Istaknuo je da svake godine gotovo milijun austrijskih turista posjeti Hrvatsku, što svjedoči o bliskim turističkim vezama između dviju zemalja. Nadalje, napomenuo je da preko sto tisuća hrvatskih državljana živi i radi u Austriji, što dodatno jača veze između naših naroda.

Veleposlanik je naglasio iznimno važnu ulogu austrijskog gospodarstva u Hrvatskoj, s investicijskim volumenom od 5,4 milijarde eura i čak 35.000 radnih mjesta osiguranih zahvaljujući austrijskim investicijama. Ovaj snažan ekonomski doprinos čini Austriju drugim najvećim investitorom u Hrvatskoj.

Veleposlanik Wuketich nije propustio spomenuti rekordni trgovinski volumen između dviju zemalja u 2022. godini, naglasivši kako su bilateralni odnosi iznimno uspješni. Na kraju svog govora, izrazio je zahvalnost Udruzi Austrijanaca i Nijemaca za njihove napore i istaknuo da dugotrajna povijest suradnje između dviju zemalja stvara mnoge ljudske i kulturne veze. Udruga u Siraču, prema veleposlaniku, predstavlja živu sponu između Austrije i Hrvatske, čuvajući i jačajući te duboke veze.

Kulturno-umjetnički program uveličali su nastupi Dječjeg zbora učenika 3. razreda Osnovne škole Sirač te obitelji Golub iz Pakraca, dodatno obogaćujući atmosferu manifestacije. (mk)

Igor Supan

 

Domaćin i gošće

 

Josip Krajcer

PODIJELI S PRIJATELJIMA!