Torta, tombola i besplatni tjedan kao kruna proslave rođendanske godine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pučka čitaonica i knjižnica Daruvar ove godine slavi 75. rođendan. Svojim korisnicima pripremili su bogati rođendanski program koji traje cijelu godinu, dok će se u subotu na Dan hrvatskih knjižnica svi korisnici moći uživati u rođendanskoj zabavi. Više o rođendanskoj godini, aktivnostima i programima, kao i rođendanskoj zabavi rekla nam je ravnateljica knjižnice Romana Horvat.

Pučka čitaonica i knjižnica Daruvar u samom gradu i u užem zavičaju djeluje od 1948. godine, stoga ove godine proslavljamo 75. rođendan. Naime, u povijesnim dokumentima nigdje nema točno naveden datum pa smo se mi odlučili da ćemo ove godine slaviti rođendan cijele godine.

Rođendanska godina započela je okruglim stolom o važnosti knjižnice za razvoj lokalne zajednice i način na koji knjižnica može poboljšati zajednicu u smislu kulturnog djelovanja.

Krajem svibnja organizirali smo i okrugli stol na kojemu su bili knjižničari iz cijele Hrvatske, tamo negdje od Korčule pa sve do Osijeka. Okrugli stol bio je izuzetno uspješan, pratili su nas u radu i mediji, a isto tako naši su knjižničari kući odnijeli lijepe dojmove.

Organizacija okruglog stola pokazala se uspješnom, a svi sudionici bogatiji su za razmijenjena iskustva knjižničara diljem Hrvatske. Drugi dio rođendanske godine posvećen je krajnjim korisnicima knjižnica.

Kako ne bismo slavili svoj rođendan samo s kolegama knjižničarima u ovoj drugoj polovici godine odlučili smo slaviti rođendan s našim korisnicima, a kako drugačije nego na Dan hrvatskih knjižnica koji se slavi svake godine 11. studenog. Ove godine godine 11. pada na subotu, a usput se slavi i Martinje. Zgodan je datum i sigurna sam da naši korisnici jedva čekaju subotu kada će od 8 sati do 12 moći doći u naše prostore i uz bogatu tombolu i slavljeničku tortu proslaviti naš rođendan.

Spomenuta rođendanska tombola sastoji se od 75 brojeva, a čak svi su dobitni! Knjižnica kontinuirano raste, u svojih 16 godina rada u knjižnici, ravnateljica Horvat iz prve ruke primjećuje napredak.

Ako bi malo napravila retrospekciju u u ovih 75 godina zaista nam se kontinuirano povećava broj članova. Razlog je možda i taj što lokalna zajednica itekako ulaže, ne samo u prostor knjižnice, nego i u broj djelatnika. Mi smo možda i među rijetkima u našoj županiji koji bilježi porast zaposlenika u knjižnici, a onda kada imate veći broj djelatnika, onda naravno imate i veći broj aktivnosti i programa koje možemo ponuditi javnosti.

Knjižnica provodi i zanimljiv projekt u kojemu se u knjižnicu učlanjuju oni najmlađi, odnosno, samim rođenjem postaju članovi knjižnice.

Konkretno, strašno sam ponosna na to što smo zadnjih 16 godina kontinuirano svake godine darivali naše bebice rođene u gradu Daruvaru. Svaka beba krajem godine dobije poklon paketić unutar kojega je, naravno, besplatno jednogodišnje članstvo koje može koristiti i roditelj bez obzira što članska iskaznica glasi na njegovo dijete. Naravno, u paketiću dobije i svoju prvu slikovnicu. Trudimo se od najranije dobi, ne samo pridobiti naše buduće korisnike, nego djelujemo i u smislu poticanja čitanja od najranije dobi.

Od ostalih hvalevrijednih aktivnost valja napomenuti kako knjižnica organizira i besplatne instrukcije za sve kojima su one potrebne. Instrukcije provode volonteri, a predmeti su šaroliki, od kemije, matematike, hrvatskog jezika i drugih… Povodom rođendanskog vikenda, pripremljene su i dvije akcije.

Ovoga tjedna naše korisnike očekuje tzv. besplatni tjedan pa mogu potpuno besplatno doći i učlaniti se s jednom iznimkom, a to je da će im članarina vrijediti samo 60 dana. Zašto? Pa zato što ipak moramo izići u susret onim ljudima koji ipak plaćaju godišnju članarinu koja je kod nas 10 eura.

Osim besplatnog učlanjenja, provodi se i akcija vraćanja besplatne knjižnične građe, rekla nam je ravnateljica i pritom pozvala sve zainteresirane da se odazovu na proslavu rođendana.

FOTO: Facebook Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!