Nakon trga, bećarac dobio svoj muzej u Pleternici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PLETERNICA – Zanimljiva priča stiže nam iz Pleternice. Naime, u veljači ove godine na Trgu bećarca otvoren je i istoimeni muzej. Kako je ova slavonska tradicija, odnedavno zaštićena od strane UNESCO-a, završila sa svojim muzejom i trgom rekla nam je ravnateljica muzeja Jasna Hoffmann.

– Grad Pleternica grad je koji strateški razmišlja unaprijed o svim svojim projektima i planovima, tako je nakon 2011 godine kada je bećarac zaštićen od strane UNESCO-a, već 2013. godine Grad sebi postavio stratešku viziju da želi imati Trg bećarca i Muzej bećarca u Pleternici. S tim ciljem su iste te godine zaštitili ime Muzeja bećarca kao našeg intelektualno vlasništvo. Godine 2017. smo već krenuli u realizaciju jednog velikog prekograničnog projekta gdje smo dobili sredstva za izgradnju našeg Trga bećarca.

Ono što je zanimljivo kod Trga bećarca je to što on svojim oblikom izgleda poput pleterničkih polja iz ptičje perspektive. U Sklopu Trga su se smjestile i velike tribine ispod kojih se prostire i sam Muzej bećarca.

– Trg bećarca je otvoren 2019. godine. Naravno, otvorenje samog trga, tj. izgradnja trga je obuhvaćala već tada “roh bau” izvedbu našeg današnjeg Muzeja bećarca. Sam Muzej bećarca je došao na red 2021. godine i ove godine u drugom mjesecu je otvoren.

Razgovarali smo i više o samoj postavi muzeja.

Muzej bećarca koncipiran je kroz pet cjelina. Naravno, muzej je jedan prekrasan veliki interaktivni multimedijalni centar koji skriva sve blago kulturne baštine, tradicije i običaja Slavonije, Baranje i Srijema. Ono što uvijek naglašavamo svim svojim posjetiteljima je to da Pleternica ne svojata taj bećarac, taj bećarac nije naš, taj bećarac je cijele Slavonije, Baranje i Srijema i to je ono što prikazujemo kroz cijeli postav muzeja.

Iz Muzeja ističu kako je u stvaranju postave sudjelovalo više od tisuću ljudi te 200 kulturno-umjetničkih društava s tih geografskih područja. Postava se sastoji od pet cjelina, a mi smo razgovarali o “svijetu graševine”

– Mi smo kroz tu cjelinu uspjeli spojiti vinsku baštinu i kulturnu baštinu bećarca. Reklo bi se da nekako bećarac i vino idu jako dobro skupa pa evo to je cjelina koja to i povezuje i kazuje. Nakon toga dolaze sve ostale cjeline muzeja koje pričaju priču važne uloge bećarca u života pojedinca kroz sve njegove faze života, od rođenja do starosti. Vodi nas kroz bećarski kalendar, kroz sve običaje, kroz godišnja doba i još mnogo toga.

Osim ispričanog, postav nas vodi kroz bećarsku rapsodiju, kuću slavnih, odnosno slavnih osoba koje su odvele bećarac na estradnu scenu, kroz sve zaštićene napjeve bećarca, a prava poslastica ih očekuje u sklopu “Bećar hero” igre gdje mogu sami svirati instrumente i naučiti kako se svira bećarac.

Mi ovdje u muzeju imamo našu, rekla bih, radnu obleku. Naše posjetitelje dočekujemo u majicama s ispisanim bećarcima tako da pri samom ulasku u Muzej odmah vam bude jasno da će tu bećarac imati glavnu riječ. Jedan od takvih natpisa na našim majicama je: “Šokica sam i šokačko dijete, bećaruša od glave do pete.”

Bećarcom je ovu zanimljivu priču zaključila ravnateljica.

FOTO: Facebook Muzej bećarca Pleternica


PODIJELI S PRIJATELJIMA!