Hercegovčanski kazališni amateri opet oduševili

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predstava Krađa, svađa itd. kazališta Pučke scene iz Hercegovca osvojila je nagradu za najbolju predstavu DRIM festivala u Subotici. Osim najbolje predstave, Pučka scena odnijela je kući i nagradu za najboljeg glumca festivala. Razgovarali smo s Natalijom Lacinom, voditeljicom Pučke scene koja nam je rekla više o ovogodišnjoj predstavi Krađa, svađa, itd., gostovanjima i planovima za budućnost.

– Pučka scena zapravo djeluje unutar udruge Hrvatska čitaonica iz Hercegovca, radi od davne 1920. godine i od tad do danas uprizorila je preko 150 predstava. Svake godine pripremamo jednu predstavu koju uvijek prikažemo premijerno u Hercegovcu na Danima hrvatskog pučkog teatra i tako od 1995. godine kada su zapravo i započeli Dani pučkog teatra u Hercegovcu – govori nam.

Hercegovčanska Pučka scena njeguje dugu tradiciju, a dotakli smo se i prvog mjesta na DRIM festivalu u Subotici u listopadu ove godine.

– Tako smo i ove godine gostovali, osim u Hrvatskoj na raznim festivalima, i van granica Hrvatske. To su naši dragi prijatelji iz Subotice gdje smo prije dva tjedna u konkurenciji od 6 predstava, bile su tri predstave iz Srbije, dvije predstave iz Hrvatske i jedna iz Bosne i Hercegovine, baš mi dobili od publike nagradu za najbolju predstavu. Isto tako, naš glumac dobio je nagradu za najboljeg glumca na festivalu – rekla nam je Lacina.

Razgovarali smo i o predstavi Krađa, svađa, itd. kojom su i došli do prvog mjesta i nagrade za najboljeg glumca na Međunarodnom festivalu amaterske drame u Subotici, više o radnji otkrila nam je voditeljica.

– Predstava koju smo igrali ove godine bila je Krađa, svađa itd. To je jedna komedija koja predstavlja jednu disfunkcionalnu obitelj, mladi bračni par, koji se svađa i ima nekakvih problema, tu ulazi lopov koji doprinosi tom zapletu i na kraju rasplet radnje i sve se na kraju sretno svrši, mi bismo to rekli happy end – otkriva nam.

Sezona gostovanja je završena. Osim Subotice, Pučka scena svoju simpatičnu priču o disfunkcionalnoj obitelji i nepozvanom gostu ispričali su na daskama koje život znače diljem Hrvatske.

Što se tiče daljnjih gostovanja i suradnji, ove godine završili smo gostovanja. Osim što smo bili u Subotici, bili smo u Slavonskom Brodu na festivalu, bili smo na Komedija festu u Bjelovaru, bili smo u Vitezu u Bosni i Hercegovini, bili smo u Starom Gradu na otoku Hvaru u rujnu, bili smo u Županji gdje smo isto osvojili nagradu za najboljeg glumca. Jesen nam je zapravo svake godine ispunjena gostovanjima i putovanjima – govori nam sugovornica.

Završetak sezone gostovanja znači da je vrijeme da pripremu nove predstave koja će, kao i uvijek, svoju premijeru imati na Danima hrvatskog pučkog teatra.

– Počeli smo od prvog listopada raditi i novu predstavu, zove se “Boeing, boeing autora Marca Camolettija, francuskog autora čiji smo tekst “Pidžama za šestero” radili i prije četiri godine. Počeli smo se intenzivno pripremati za sljedeće Dane pučkog teatra, a predstavu ćemo uprizoriti upravo tada, na otvorenju našeg festivala – zaključila je voditeljica Natalija Lacina.

S najavom nove predstave završava Lacina i dodaje kako im sve nagrade iznimno puno znače, budući da je glavni pokretač Pučke scene upravo ljubav prema kazalištu koju svi osjećaju.

FOTO: Facebook Hrvatska čitaonica, Hercegovac


PODIJELI S PRIJATELJIMA!