[FOTO] Zaposlenici bjelovarskog Kronospana sa svojim mališanima u suradnji s tvrtkom Hrvatske šume d.o.o. posadili 20 tisuća sadnica hrasta!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

“Posadimo budućnost zajedno!” glavna je misao vodilja projekta GROW koji od 2021. godine u dvadesetak svjetskih zemalja provodi međunarodna korporacija Kronospan, a među njima je i Hrvatska. Kako naglašavaju u Kronospanu, GROW simbolizira ulaganje u budućnost zajednice i šalje poruku dugoročne vizije i predanosti. Kroz GROW se manifestira briga za prirodu, kao i jačanje svijesti i suradnje između tvrtke Kronospan i zajednica diljem svijeta, odnosno u zemljama u kojima posluju.
Prije dvije godine, na samom početku projekta, u kompaniji su si za cilj zadali posaditi milijun stabala godišnje diljem svijeta. Ta je norma već premašena, no akcija ide dalje. Tako je i prošle subote, jedna održana na bjelovarskom području, u prgomeljskim šumama uz rijeku Česmu.
-Ovo je već treća godina u kojoj korporacija Kronospan odnsono tvrtka Kronospan Bjelovar sa svojim zaposlenicima provodi projekt Grow kroz koji se želi posaditi milijun stabala na cijeloj planeti. I ove godine imamo suradnju s Hrvatskim šumama kojima se duboko zahvaljujemo na izvrsnoj reakciji na prijedlog ove suradnje. Posadit ćemo 20 tisuća sadnica hrasta lužnjaka, i to u suradnji s našim najmlađim sugrađanima, kako bismo ih od malih nogu učili da moramo vratiti prirodi ono što nam daje – kazala je Lidija Bačak, voditeljica nabave sirovine u tvrtci Kronospan CRO.
Zadovoljstvo postignutom suradnjom nisu krili niti u Hrvatskim šumama.
-Ovakve akcije koje provode Hrvatske šume zajedno s udrugama i pojedincima vrlo su važne zbog edukacije stanovništva i skidanja stigme da Hrvatske šume samo sijeku. Hrvatske šume jako puno ulažu u popunjavanja i pošumljavanja, odnosno u to da poslije naše generacije šuma ostane onakva kakva je bila. Odnosno, najmanje takva, ali često i bolja nego što je bila – istaknuo je Marijan Bedeković, rukovoditelj proizvodnog odjela u Hrvatskim šumama.
U sadnji novih hrastova uživali su i veliki i mali. Osim zaposlenika Kronospana, šumsko prostranstvo uz rijeku Česmu istražili su i njihovi mališani. Takva avantura jako ih je razveselila, a dokazali su kako jako dobro znaju zašto su šume važne.
-Šume moramo čuvati jer drveće za nas proizvodi kisik. Ugljikov dioksid koji izdišemo, stabla pretvaraju u kisik i tako nas sve drže na životu – pojasnio nam je spremno Filip Hribljan.
No, stabla nisu važna samo za ljude, podsjetio je Dominik Mrazović.
-U šumama žive različite životinje, a mnoge od njih žive na stablima. Osim toga, stabla daju plodove kojima se životinje hrane. Primjerice, hrast daje žireve kojima se hrane divlje svinje – podučio je svoje kolege Dominik.
Uz sve navedeno, drvo je dragocjeno zbog još nečega.
-Drvo možemo preraditi u materijale i predmete koje ljudi svakodnevno koriste – istaknuo je Mark Chorvatovič, koji je, zajedno s prijateljima, dokazao da iz prirode i društva svi zaslužuju čistu peticu.
Inače, osim u Hrvatskoj, aktivnosti pošumljavanja u sklopu Kronospanova projekta GROW tijekom cijele godine provode se diljem svijeta, i to u proljeće i jesen, jer su ta godišnja doba najpogodnija za sadnju biljaka. Ovaj projekt je naišao na odlične reakcije lokalnih zajednica i u njega su do sada uključene stotine volontera. Projektu su se pridružile 22 zemlje iz cijelog svijeta: Belgija, Bjelorusija, Bugarska, Kina, Hrvatska, Češka, Danska, Njemačka, Mađarska, Italija, Latvija, Luksemburg, Poljska, Rumunjska, Rusija, Srbija, Slovačka, Španjolska, Turska, Ukrajina, Velika Britanija te SAD.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!