[FOTO] Humanitarni rad: Bjelovarski gimnazijalci posjetili Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Volontiranje je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za sebe, najbližu okolinu i društvo.

Prema Maslowljevoj hijerarhiji potreba, nakon što se zadovolje osnovne ljudske potrebe za hranom, vodom i potrebe za osjećajem sigurnosti, ljudi trebaju ljubav i veze s drugima. Kroz volontiranje, to je moguće!

Ruke, noge, oči i uši te puno ljubavi imali su učenici Gimnazije Bjelovar povodom posjeta Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Učenici koji pohađaju nastavu Etike te ostali zainteresirani učenici bjelovarske Gimnazije, pod vodstvom profesorica Željke Holjević, Jadranke Lusavec i Biljane Barišić Mudri, posjetili su bolnicu 19. prosinca 2023. kako bi njihovim štićenicima uručili pakete prikupljene u školskoj humanitarnoj akciji te kako bi volontirali u aktivnostima s pacijentima.

Bolnica u dvorcu obitelji Oršić

Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi djeluje od 1969. godine. U bolnici se liječe djeca koja boluju od kroničnih bolesti ili bolesti čiji je tijek liječenja iznimno dug. Uglavnom se radi o oboljenjima centralnog nervnog sustava, endokrinim ili metaboličkim poremećajima, raznim sindromima i drugim težim oboljenjima bez prognoze za ozdravljenje. Većina djece koja boravi u bolnici nema mogućnost za pravilan tretman u vlastitim obiteljima. Bolnica je smještena u dvorcu obitelji Oršić, izgrađenom u drugoj polovici 18. stoljeća. Specijalna bolnica Gornja Bistra poznata je po volontiranju. Većina djece u bolnici nema roditeljsku skrb, a zdravstveni djelatnici, osim pružanja zdravstvene skrbi i njege, nemaju dovoljno vremena posvetiti im se svima u aktivnostima poput igre, šetnje i slično, te su im volonteri uvijek dobrodošli.
Učenici su dobili uvid u probleme i izazove s kojima se djeca s teškoćama u razvoju svakodnevno nose. Svojim aktivnostima upoznali su se s raznolikim dijagnozama djece i njihovim specifičnostima te stekli vrijedno iskustvo i osvijestili načine kojima mogu pomoći osobama s invaliditetom.

Razne su pozitivne posljedice volontiranja, a to su prije svega psihološka dobrobit, zdravlje, razvoj novih vještina, upoznavanje novih ljudi, razvoj prijateljstava, razvoj građanskog aktivnog ponašanja. Cilj ove terenske nastave bio je osvijestiti kod učenika razne vrste dijagnoza i životnih situacija pacijenata te načine kojima im oni mogu pomoći. Jedan od ciljeva jest i nastavak volonterskih te humanitarnih aktivnosti učenika i u budućnosti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!