Novim prostorom i opremom Medicinska škola postaje središte obrazovanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Medicinska škola Bjelovar godinama slovi kao jedna od najboljih, ako ne i najbolja srednja škola na ovom području, a sada će napraviti dodatan iskorak jer ima znatno bolje prostorne uvjete i suvremenu opremu zahvaljujući projektu Regionalni centar kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar koji su sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a kojim je dio škole rekonstruiran, a dograđen je i novi objekt.

-Dograđeno je 1866 metara kvadratnih prostora, a rekonstruiran je 91 metar kvadratni stare škole, a izgradili smo kabinete, laboratorije, specijalizirane učionice – navodi voditelj projekta Vladimir Božić.

 

Uređeni su i opremljeni laboratoriji za sva zanimanja u sektoru. Uz opremu i uređaje nabavljeni su i namještaj, ali i pametne ploče. Regionalni centar kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar je projekt vrijednosti 4.429.501,69 eura (33.374.080,51 kuna). Bespovratna sredstva EU iznose 3.981.684,25 eura (30.000.000,00 kuna) i dolaze iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vlastito sufinanciranje iznosi 447.817,44 eura (3.374.080,51 kuna), od čega je na temelju Javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, dobiveno 50%.

Pita li se učenike to je dobro uložen novac. U novoj zgradi je, kažu nam, ugodnije, ljepše.

-Definitivno je tu ugodnije. Mi smo navikli biti u starom dijelu, ali tu je ipak bolje. Oprema je bolja i sve – kažu nam učenici.

Medicinska škola Bjelovar je kao Regionalni centar kompetentnosti odabrana zbog svoje kvalitete i dosadašnjeg rada, naglasila je na završnoj konferenciji projekta voditeljica Odjela za promociju strukovnog obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja Andreja Uroić Landekić koja je zadovoljna i provedbom projekta..

-Jačali ste ljudske kapacitete svojih nastavnika, povezali ste se sa zdravstvom, s gospodarskim dijelom i to je važno kako bi vaši nastavnici mogli prenijeti sva znanja i vještine našim učenicima – poručila je Uroić Landekić.

 

Za stjecanje znanja i vještina ključan će biti simulacijski centar, jedini takav u Hrvatskoj.

-Simulacijski centar ima pet kabineta vještine koji su raspoređeni po različitim kategorijama: ginekološki-opstetrički, pedijatrijski, kirurški, internistički i hitni, a postoji i prostorija za analizu i pripremu korisnika kao i centralna prostorija sa softverom kojim se cijeli postupak simulacije snima, provodi i nakon toga polaznici gledaju što su dobro, a što loše učinili – navodi voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti Tina Jelić Balta.

U simulacijskom centru učenici mogu učiti i vježbati na realističnim modelima što je ključno za razvoj vještina.

-Tu su i mali treneri vještina. Na jednoj lutki je pelenski osip, na jednoj su opekline, dekubitus, sve kako bi stvorili što realističniju sliku i da se naši polaznici osjećaju kao da su s pravim, živim pacijentom – kaže Jelić Balta.

 

Znanja i vještine neće stjecati samo srednjoškolci. Sve te novine izazov su i za školu, ali onaj pozitivan izazov.

-U radu nam to predstavlja izazove, već i u radu s učenicima jer s tom opremom treba znati rukovati, ali upravo je to i cilj, da naši učenici već u školi nauče rukovati s novom opremom. Naravno da je i za odrasle polaznike, one koji će se stručno usavršavati i prekvalificirati, to velik izazov. Simulacijski centar nije namijenjen samo učenicima nego i višim sestrama i liječnicima – ističe ravnateljica Medicinske škole Bjelovar Biljana Balenović.

Regionalni centar kompetentnosti razvija nove programe, nove kompetencije učenika, ali i nastavnika, otvara suradnju s poslodavcima iz privatnog i javnog sektora, postaje mjesto usavršavanja i prekvalifikacije. Zbog toga će Medicinska škola Bjelovar postati nezaobilazan dio usavršavanja svih zdravstvenih djelatnika, a posebno onih iz područja sestrinstva.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Medicinske škole Bjelovar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!