Profesor Brkić: Zakon o hrvatskom jeziku pomoći će djeci da se bolje izražavaju!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jedna od aktualnih tema u medijima ovih je dana i Zakon o hrvatskom jeziku koji je izglasao Hrvatski sabor. Zakonom se prvi put u povijesti uređuje pitanje službene i javne uporabe hrvatskog jezika te osigurava sustavna i stručna skrb o jeziku. Isto tako, potvrđuje se da je hrvatski jezik službeni jezik u Hrvatskoj i jedan od službenih jezika Europske unije, kao i to da je u svojoj ukupnosti i cjelovitosti temeljna sastavnica hrvatskog identiteta i hrvatske kulture. Novi zakon definira što sve obuhvaća pojam hrvatski jezik, koje su posebnosti hrvatskog jezika, područje primjene hrvatskog jezika te njegovu trodiobu na tri ravnopravna narječja – čakavsko, kajkavsko i štokavsko, prenosi Hina.

Komentar profesora

O svemu navedenom što bi trebalo unaprijediti hrvatski jezik u cjelini, razgovarali smo s profesorom hrvatskog jezika u Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar Denisom Brkićem.

– Zakon smatram korisnim jer treba normirati jezik, na određeni način ga usmjeriti i uspostaviti pravila koja će biti definitivno usmjerena ka tome da se što čistije govori hrvatski jezik. I sami primjećujemo kako su se naši mladi počeli što slabije izražavati te kako su sve slabije počeli primjenjivati sama pravila. Postoji puno slobode u okvirima jezika koji bi trebao biti znatnije usmjeren prema tome da se čuva nacionalno blago jer je jezik nacionalno blago sam po sebi kao i određenje naroda koji žive u Republici Hrvatskoj – rekao je Brkić.

Zakonom se propisuje službena uporaba hrvatskoga jezika, uređuje osnivanje Vijeća za hrvatski jezik kao koordinacijskog savjetodavnog tijela čiji će rad biti usmjeren na zaštitu, njegovanje i razvoj hrvatskoga jezika, kao i izrada Nacionalnog plana hrvatske jezične politike radi očuvanja društvene uloge i pravnoga položaja hrvatskoga jezika.

Bolje snalaženje kod djece

– Morat ćemo se prilagođavati, djecu naviknuti na usmjerenije korištenje hrvatskog jezika te samim time povećavati njihovo bolje snalaženje u pravopisnim, pravogovornim okvirima jezika. Znamo da zakon nije toliko strog da će kažnjavati nekoga tko se u samom početku ne bude prilagodio, ali idemo ka tome da tijekom vremena sve čistije govorimo hrvatski jezik – dodaje.

Današnje generacije, navodi Brkić, takve su da se mi moramo prilagođavati njima.

– Moramo s današnjim generacijama pronaći zajednički jezik s obzirom na to da su odgojeni na Tik Toku i ostalim društvenim mrežama. Pretpostavljam da im je to prioritet, ali uvijek ih trebamo zainteresirati i to bez ikakvih prisila. U tome je ljepota predavanja bio kojeg predmeta – pronaći način kako prići učenicima i zainteresirati ih, što je jako teško. Jednostavno su današnje generacije navikle na brze informacije koje ne traju više od nekoliko sekundi – kaže Brkić.

Važnost čitanja

– Stalno djeci govorimo koliko je važno naučiti što više novih riječi koje ćemo upotrebljavati u okvirima hrvatskog jezika odnosno svakodnevnog govora. Što više riječi znaš to se ljepše izražavaš. Puno puta sam čuo da se djeca ne znaju izraziti, reći što žele tako da je ovo idealna prilika da na tome poradimo. U svakom slučaju, što je čovjek pismeniji i bolje se snalazi u jeziku, to ostavlja bolju sliku o sebi. Ne možemo reći da je bilo previše reda u hrvatskom jeziku zadnjih godina, a kao nastavnik primjećujem da ima određenih manjkavosti i u udžbenicima. Trebat će neko vrijeme da sve uđe u određene okvire koji će voditi ka tome da nam svima bude bolje – zaključuje Brkić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!