Osigurana bespovratna sredstva za skrb starijih i nemoćnih u Pakracu i Lipiku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministar Marin Piletić uručio je u Vinkovcima, 14. veljače, 39 ugovora za projekte u sklopu Poziva “Zaželi – prevencija institucionalizacije”, čija je ukupna vrijednost viša od 43,2 milijuna eura.

Svečanom potpisivanju i uručivanju ugovora nazočila je i gradonačelnica Pakraca te saborska zastupnica Anamarija Blažević. Gradu Pakracu dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.485.000,00 eura za projekt pod nazivom ”Zlatne ruke”, čiji je intenzitet potpore 100 posto. Projekt je pripremila Lokalna razvojna agencija Grada Pakraca “PAK-RA”.

U ovom krugu, projekt “Zlatne ruke” provodi se u partnerstvu s Udrugom slijepih Pakrac-Lipik i Gradskim društvom Crvenog Križa Pakrac, a omogućit će skrb za 180 starijih i nemoćnih korisnika kojima će brinuti 30 pružatelja usluga, pri čemu je najveća novost ovog Poziva to što pružatelji usluga mogu biti i muškarci, ne samo žene.

Među primateljima ugovora je i Grad Lipik, čijem je gradonačelniku, Vinku Kasani, dodijeljen ugovor za projekt “Generacije u službi solidarnosti” u vrijednosti od 990.000,00 eura.

Ova dodjela u Vinkovcima označava nastavak projekta “Zaželi” s punom intenzitetom potpore, čime se ulazi u četvrtu fazu projekta. Projekt “Generacije u službi solidarnosti”, pripremljen od strane djelatnika Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA, ima za cilj povećanje socijalne uključenosti i prevenciju institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi kroz period od 33 mjeseca za minimalno 120 korisnika.

Specifični cilj ovog projekta je pružiti podršku i usluge u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom. Planirane aktivnosti uključuju zapošljavanje 20 pružateljica/usluga potpore i podrške, koji će se brinuti o organiziranju prehrane, obavljanju kućanskih poslova, održavanju osobne higijene korisnika te drugim svakodnevnim potrebama. Također, u sklopu projekta planira se nabava i distribucija kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština, praćenje izvršenih usluga, komunikacija i vidljivost te upravljanje projektom i administracija.

Gradonačelnik Kasana istaknuo je važnost projekta za grad Lipik te naglasio kako će mnogi sugrađani imati koristi od programa, što će dodatno ojačati zajednicu i unaprijediti kvalitetu života.

Jedan od ugovora primila je i Daria Adžijević, predsjednica Lokalne akcijske grupe “Zeleni trokut”, za projekt “Ruke koje mogu sve III”, čija je vrijednost 900.000,00 eura. Ovim projektom će se pružiti skrb za 120 starijih i nemoćnih korisnika s područja LAG-a, koji će tijekom 30 mjeseci imati podršku od strane 20 pružatelja usluga.

Uskoro će biti raspisani javni pozivi s detaljima i uvjetima za sudjelovanje u ovom projektu. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!