[FOTO] U Pakracu i Lipiku odana počast braniteljima koji su nesebično žrtvovali svoje živote za našu slobodu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Povodom 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Bljesak” i Dana branitelja Grada Pakraca, a u organizaciji Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, 1. svibnja su kod spomen-obilježja poginulim braniteljima na gradskom groblju u Lipiku i kod spomenika poginulim braniteljima u Pakracu održana polaganja vijenaca i paljenje lampiona kako bi se odala počast.

Počast su odali državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović, savjetnik ministra obrane general Željko Živanović te predstavnici Grada Lipika predvođeni gradonačelnikom Vinkom Kasanom i predsjednikom Gradskog vijeća Slobodanom Katunarom, kao i predstavnici Grada Pakraca s gradonačelnicom Anamarijom Blažević i predsjednikom Gradskog vijeća Miroslavom Ivančićem. Također, prisutni su bili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Pakraca i Lipika te načelnik PP Pakrac Robert Hrastić.

Lipički gradonačelnik, ujedno i predsjednik Županijske skupštine, Vinko Kasana naglasio je ovom prigodom kako su datumi od 1. do 4. svibnja, kada je u sklopu VRO „Bljesak” oslobođena čitava Zapadna Slavonija, duboko urezani u hrvatsku povijest.

– Ukupno je 42 branitelja dalo svoje živote, dok ih je 162 ranjeno. To je činjenica koju uvijek moramo imati na umu. Nakon mnogo stoljeća, stekli smo državu koju je imperativ čuvati. Stoga je bitno da se uvijek prisjećamo onih koji su položili najveću žrtvu za našu domovinu, ne samo tijekom Bljeska i Oluje, već svakoga dana. Trebamo odati počast našim braniteljima, svjesni da bez njih ne bismo imali slobodnu i neovisnu državu – istaknuo je gradonačelnik Kasana.

Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, naglasio je kako ovim činom odajemo počast hrabrim hrvatskim vitezovima koji su nesebično dali ono najvrijednije – svoje živote. Izrazio je i iskreno suosjećanje prema članovima njihovih obitelji koji su prošli kroz neizmjernu patnju gubitkom svojih najmilijih. U svojim riječima prisjetio se i tadašnjeg hrvatskog vrhovništva, prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška, čije je vodstvo bilo ključno u oslobođenju Republike Hrvatske.

Gradonačelnica Pakraca, Anamarija Blažević, izrazila je zahvalnost svima koji su prisustvovali ovom obilježavanju te na taj način odali počast onima koji su zaslužni za današnju slobodu. Podsjetila je na početak Domovinskog rata u Pakracu te istaknula nekadašnju liniju razgraničenja koja je postojala sve do VRO „Bljesak”. Također, izrazila je zahvalnost ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu za njegov doprinos u realizaciji izgradnje spomenika poginulim braniteljima u Pakracu, kao i za angažman u potrazi za našim nestalima.

Nakon polaganja vijenaca ispred spomen-obilježja u Lipiku i Pakracu, održana je sveta misa za sve poginule i preminule hrvatske branitelje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu koju je predvodio vlč. Oliver Kranjčić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!