[FOTO] Hrvatski branitelji na Omanovcu obilježili pobjedničku akciju Bljesak

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ovogodišnji „Susreti prijatelja – Bljesak 2024.“, odnosno druženje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji i prijatelja, održano je 4. svibnja, tradicionalno na prostoru koji okružuje planinarski dom na Omanovcu. Događaj je to koji se održava u organizaciji Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika i Grad Pakraca, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

Jedan od najzanimljivijih dijelova programa bilo je natjecanje u kuhanju čobanca u kojem je sudjelovalo osamnaest ekipa pristiglih iz čitave Hrvatske. Osim iz Lipika i Pakraca, bile su tu ekipe iz Kastva, Daruvara, Siska, Novske, Vrbovca, Požege, Brestovca, Bjelovara i Osijeka.

Prema ocijeni stručnog žirija kojeg su činili Antun Pintar iz Petrinje, Aleksandar Šubert – Miki, vlasnik lipičkog restorana Nada te Vlado Maraković – Vabec prvo je mjesto osvojila ekipa „Policijska udruga branitelja Baranje“, a tom im je prilikom uručena i nagrada – lonac s tronožcem. Drugo mjesto osvojili su „USPDR – Orao Osijek“ osvojivši pri tome kotlić, a treće mjesto pripalo je ekipi „Probušeni kotlići“ iz Garešnice te su nagrađeni setom za roštilj i puhalicom

Sve okupljene je u ime organizatora pozdravio Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, napomenuvši kako mu je čast i ponos ugostiti hrvatske branitelje koji su uvijek dobrodošli u grad heroj. Dinko Tandara, ravnatelj uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć pri Ministarstva hrvatskih branitelja, također je pozdravio prisutne, prisjetivši se svih onih koji su položili svoje živote za domovinu i najveće pobjede u povijesti Republike Hrvatske te izrazivši veliko zadovoljstvo time što su se branitelji i nakon 29 godina okupili na ovom mjestu kao pobjednici. Kako je istaknuo, u Pakracu je započeo Domovinski rat, ali u njemu je započeo i početak njegova završetka.

Humanitarna inicijativa

Na Omanovcu su sudjelovali i članovi Društva Mađara Pakrac, koji su osim sudjelovanja u natjecanju u kuhanju čobanca, pripremali tradicionalne mađarske langošice i palačinke. Osim toga, pridružili su se humanitarnoj inicijativi te skupljali dobrotvorne priloge za mladog Pakračanina Karla Kolara, koji treba hitnu operaciju. Početkom idućeg tjedna Karlu će biti uručen prikupljeni iznos od 260 eura.

Ovogodišnji “Susreti prijatelja – Bljesak 2024.” na Omanovcu ponovno su okupili hrvatske branitelje i njihove obitelji te potvrdili važnost druženja i solidarnosti među onima koji su hrabro stali u obranu domovine. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!