Češka beseda Prekopakra kulturno-umjetničkim programom uveličala godišnju skupštinu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U prostoru Češkog doma u Prekopakri održana je godišnja izvještajna skupština Češke Besede Prekopakra. Na skupštini su članovi raspravljali o izvješćima za proteklu godinu i planu aktivnosti za nadolazeću godinu. Posebno je istaknuta 20. godišnjica od obnove Češkog doma u Prekopakri, što je ovom prigodom svečano i obilježeno.

Skupštinu je vodio tajnik Češke Besede Igor Matek, a izvješće o radu za proteklu godinu te plan aktivnosti za predstojeće razdoblje izložila je predsjednica Slavica Plavček.

Mladi glazbenici, članovi folklornih skupina za djecu i odrasle te članovi mješovitog pjevačkog zbora istaknuli su se kao jedni od najangažiranijih sudionika. Uz to, organizirani su blagdanski sajmovi i kreativne gastronomske radionice. Članovi Češke Besede Prekopakra također su uspješno organizirali prepoznatljive događaje poput “Knedlíky” te su aktivno sudjelovali u radu Saveza Čeha Republike Hrvatske. Održavani su izvrsni odnosi s lokalnim i srodnim udrugama, redovito pridonoseći njihovim aktivnostima, a sličan plan rada predviđen je i za iduću godinu.

Na sjednici je prisustvovao Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu. Članovima Češke Besede Prekopakra čestitao je na dosadašnjem uspješnom radu i izrazio podršku u daljnjim aktivnostima promoviranja češke tradicije i kulture. Posebno je pohvalio njihov doprinos u očuvanju kulturnog nasljeđa kako na lokalnoj razini, tako i u prekrasnom Češkom domu, koji je, prema Bilekovim riječima, jedan od najljepših kulturnih domova u Hrvatskoj.
Ana-Maria Štruml-Tuček, predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, zahvalila je svim članovima Češke Besede Prekopakra na njihovom predanom očuvanju češke kulture i tradicije. Također, istaknula je posebno zadovoljstvo što su ove godine prvi put sudjelovali na smotri kazališta te je izrazila punu podršku njihovom daljnjem angažmanu u kazališnim aktivnostima. Nadalje, pozvala ih je da nastupe na manifestaciji Etno dan koja će se održati u Ivanovom Selu 13. srpnja, pružajući im priliku da svojim talentom i entuzijazmom obogate tu posebnu kulturnu manifestaciju.

Gradonačelnica Pakraca, Anamarija Blažević, iskazala je svoje zadovoljstvo brojnim aktivnostima Češke Besede tijekom protekle godine. Ona je naglasila važnost očuvanja češke tradicije i kulture među članovima češke manjine u Pakracu i okolici te izrazila posebno zadovoljstvo zbog postojanja dječje skupine unutar Besede. Potičući članove na ustrajnost, gradonačelnica je istaknula kako će Gradska uprava uvijek biti na raspolaganju za podršku i suradnju u daljnjem razvoju njihovih aktivnosti.

U sklopu spomenutog obilježavanja 20. godišnjice otvaranja obnovljenog Češkog doma, dodijeljena su priznanja i zahvalnice zaslužnim pojedincima. Među njima je istaknut profesor Alojzije Huška, koji je dobio priznanje za svoj dugogodišnji i predani rad te izniman doprinos u razvoju folklorne i glazbene skupine.
Nakon skupštine uslijedio je kulturno-umjetnički program. (mk)

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!