JEDI ŠTO VRIJEDI Hrvati konzumiraju dvostruko manje ribe od većine Europljana

 

U Hrvatskoj je još uvijek više onih koji ribu radije gledaju u vodi nego na tanjuru su u većini. Dok je europski prosjek konzumacije dvadeset kilograma po glavi stanovnika, u Hrvatskoj se pojede tek deset kilograma ribe, pri čemu samo jedan do dva kilograma otpadaju na onu slatkovodnu. Ona se pri tome uglavnom jede prigodno kaže na Ribnjacima Siščani

-Teško je kod ljudi mijenjati navike. U ovim našim krajevima ljudi su navikli ribu jesti za Božić i Uskrs, no vjeruje kako se to s vremenom može promijeniti. Bilo bi idealno kad bi ljudi ribu konzumirali barem jednom tjedno – kaže direktor siščanskih Ribnjaka Jurica Bošnjak.

Kako bi se postiglo upravo to, Hrvatska gospodarska komora je pokrenula projekt “Riba Hrvatske – jedi što vrijedi”. Taj znak bi potrošačima trebao jamčiti da je riječ o proizvodu hrvatskog podrijetla i vrhunske kvalitete. Uz važnost konzumacije ribe, naglasak se stavlja i na važnost slatkovodnih ribnjaka za očuvanja ekosustava. Na to ukazuje i direktorice Ribnjačarstva Končanica Nada Lukić Kolundžić.

-I naš je interes da zaštitimo život na ribnjacima jer ribe i ostala živa bića ondje žive u određenoj simbiozi koju valja zaštititi – kaže Kolundžić.

Zbog toga se ribnjačarstvima sada isplaćuju i naknade kako njihovo poslovanje ne bi bilo ugroženo, a kako bi cijeli ekosustav bio sačuvan. Sada samo treba, kažu, povećati potrošnju na domaćem tržištu.

Sviđa ti se ovaj članak?

Dodaj zvjezdicu za ocjenu

Članak nema ocjena. Budi prvi i ocijeni ga.

Hvala na ocjeni!

Prati nas na društvenim mrežama!