BOGATSTVO RAZLIČITOSTI Preko 400 sudionika na tradicionalnoj manjinskoj manifestaciji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovar  je Europa u malom. Tako je predsjednica Češke obeci Bjelovar Miruška Lončar opisala 13. Večer nacionalnih manjina, a upravo ta rečenica i najbolje karakterizira tu tradicionalnu manifestaciju. Gotovo 400 sudionica i sudionika iz osam manjinskih društava, uz goste iz Sombora i zagrebačke Mladosti koja je branila boje hrvatskog naroda, je u Dvoranu europskih prvaka donijelo okuse i mirise svojih kuhinja – od talijanskog namaza od bakalara do baklave, hurmašica i kvrguše bošnjačke nacionalne manjine. Zahtijevalo je to intenzivne, višednevne pripreme, kaže Edina Nuhić iz Bošnjačkog kulturno-umjetničkog društva Sevdah.

Još duže se pripremalo za nastup na pozornici na kojoj su djelić bogate baštine pokazali folklorom – od razigranog romskog do vatrenog i vratolomnog ukrajinskog. Na pozornicu je stao i Andrej Has, član Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva “Taras Ševčenko” iz Kaniže. Iako je srednjoškolac, važno mu je, ističe, njegovati tradiciju.

-Moji dida i moja baka su Ukrajinci i samo po tome sam i ja Ukrajinac i zato želim širiti svoju kulturu i saznati više o svom jeziku i svojoj kulturi – kaže Andrej.

I dok je ukrajinsko društvo bjelovarskoj publici već dobro znano, Zajednica Talijana Lovrećica-Babići iz Umaga  je došla prvi put. Sudeći po dojmovima, ne i posljednji. Prikazano zajedništvo u različitosti je pozdravio Dario Šorbo.

-Mogu reći da nitko ne pita od kuda tko dolazi. Normalno, koga predstavljaju, to da, ali nema mržnje. Vidi se da su ljudi zdravi, svi su veseli – zaključuje Šorbo.

Dokaz tome je da je i Dvorana europskih prvaka za Večer nacionalnih manjina postala pretijesna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!