BOŽIĆNA DRVCA Koja su, unatoč vrtoglavim cijenama hit, a koja izlaze iz mode

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Jeste li već nabavili svoje božićno drvce? Božić je teško zamisliti bez bez njega, a prodajne cijene su raznolike. Osim svoje dekorativne svrhe, drvce stvara blagdanski ugođaj. Smreka, srebrna smreka, omorika, jelka, odabira je mnogo, a sve su popularnija i umjetna drvca i to najviše zbog svoje praktičnosti i dugoročnosti. Umjetno drvce lako će se pronaći u trgovini, no za ono pravo najčešći su izbor uzgajivači i prodavači. U Bjelovaru je, u popularnoj šumi borova, kako Bjelovarčani kažu za ulicu Petra Zrinskog gdje se na veliko prodaju božićna drvca, Danka Pofuk, jedna od prodavačica, otkrila kakve su cijene, potražnja, ali i kupuje li se božićno drvce na vrijeme ili u zadnji tren.

 

-Cijene su od 50 kuna za male pa nadalje, ovisi o vrsti drvce, veličini. Tu smo do Badnjaka, no ovisi koliko se božićnih drvaca rasproda. Tko rasproda prije, prije ode kući, a tko ima više borova, ostat će dok ne proda. Nije određeno, tko kako želi, tako i ostaje. Najviše se kupuje zadnja dva, tri dana, no, ove godine prodaja je krenula puno ranije, valjda ljudi žele što prije nabaviti svoje božićno drvce  – kazala je Pofuk.

Dodajmo kako već nekoliko godina prodaja srebrne smreke opada. Godinama je bila kraljica gotovo svakog doma, no novije vrijeme, donijelo je i nove trendove. Tako se posljednjih godina na tržište vrlo uspješno probila jela. I to ona kavkaska, nordijska i arizonska. Dok smreku kupci mogu nabaviti i za 50-ak kuna, za jelu je potrebno izdvojiti i znatno više sredstava. Ali mnogima to ne predstavlja problem budući daBožićno drvce tradicionalno se ukrašava na Badnjak, a iznosi na blagdan Sveta tri kralja. Kao najraniji spomen tradicije, mala jela bila je ukrašena jabukama, orasima, datuljama, perecima i papirnatim cvijećem. Danas, u moru raznolikosti, na svakome ostaje da izabere drvce i ukrase koji uz njega idu. (Doris Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!