ZDRAVA PREHRANA Koja to namirnica postaje luksuz

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prema sezonskom kalendaru, zelena salata i ostale zelene biljke ne pripadaju siječnju i zimi. Zato je njihova cijena u izvansezonsko vrijeme veća nego inače. Na tržnicama najveći problem predstavlja hladnoća zbog koje ima i manje ljudi, dok trgovački centri prednjače zbog parkinga, ali i ugodnije, toplije atmosfere. Takvo je barem iskustvo prodavača.

-Sve u svemu dobro je. No zima je pa je ljudima malo hladno za dolaziti na tržnicu. Cijena salate uobičajeno je porasla kao i uvijek u ovo godišnje doba. Uvjeti uzgoja su teži, pa su samim time i cijene salate neminovno veće. Za Božić sam prodavala salatu po 15 kuna, bila je posađena u jednom plasteniku, a sad je cijena još dodatno porasla pa ju trenutno prodajem po 20 kuna – kazala je Tereza Barnjak sa svog štanda na bjelovarskoj tržnici.

Konkurencija između tržnica i trgovačkih centara uvijek postoji, no i jedni i drugi za cilj imaju zaradu.

-Mislim da je cijena u trgovačkim centrima još i veća jer mala je glavica salate šest kuna, a kod nas je pri vaganju takva mala glavica možda nekih tri kune – kazala je Barnjak.

Tko se za ovo povrće ne može strpjeti do travnja i svibnja, ipak će morati izdvojiti koju kunu više jer u ovom slučaju niža temperatura znači viša cijena.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!