DAR BILOGORE Voćari upozorili na ono što im je najteže

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Udruga voćara i povrćara Dar Bilogore radi već pet godina i okuplja oko 120 članova koji su samo lani, između ostalog, uzgojili 3220 tona jabuka, 165 tona breskve, 45 tona šljiva, 70 tona krastavaca. Njeni članovi su i u posljednjih 12 mjeseci ulagali, kako u opremu, tako i u nasade. Ulaganje i širenje je nužno za kvalitetnu proizvodnju, naglasio je na skupštini predsjednik Udruge, Nenad Horvat.

Nenad Horvat

-Nemojte čekati da krenu bolji dani u samoj državi, tada će biti kasno da se pokrenete. Svakih šest mjeseci čovjek kada prespava i nešto ne posadi to nije šest mjeseci zaostatka nego daleko više jer svaka biljka u tih šest mjeseci, a naročito u godinu ili dvije ako zakasnite normalno da je već u zaostatku – napominje Horvat.

Svjestan je toga i Zlatko Hrdoman iz Bojane koji radi voćne likere od maline, kupine, višnje, trešnje, joste. Nema, kaže, Vinokapa na kojem njegov liker ne osvoji zlato, pa bi proizvodnju sada iz hobističke želio podići na višu razinu.

-Razmišljam u skoroj budućnosti proizvoditi malo na veće, ali zbog velikih davanja i zahtjevnih propisa je to još uvijek malo teško – kaže Hrdoman. Ipak, bit će nešto lakše uz pomoć udruge.

-Idemo na prezentacije, evo i sada ću nabavljati sadnice šljive i breskve – kaže Hrdoman.
Udruga Dar Bilogore će i ove godine za svoje članove osiguravati edukacije, nabavljati jeftiniji repromaterijal i pokušati pomagati u proboju na tržište. To je i najteži dio posla jer se domaće, upozoravaju, još uvijek ne cijeni dovoljno. (Danijela Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!