POLJOPRIVREDNICI UPOZORAVAJU Lokalne namirnice prerijetko su na meniju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Tek deset posto voća i povrća koje završava u kuhinjama bjelovarskih restorana je ono lokalnih proizvođača. Iznimka je tek jedan restoran koji uzima isključivo lokalne namirnice. To je, provjerom po restoranima, utvrdio predsjednik voćarsko-povrtlarske udruge Dar Bilogore, Nenad Horvat. Među onim rijetkima koji su uspjeli ući i u restorane je Bjelovarčanin Goran Predragović. U škole i vrtiće je, kaže, ušao zahvaljujući Bjelovarskom doručku, ali ključnim se u proboju u ugostiteljstvo pokazala gradnja skladišta. Zahvaljujući tome krumpir koji uzgoji, restoranima prodaje kada im i koliko treba. 

Nenad Horvat

-Više nema potrebe da restorani uzimaju tonu ili dvije. Sada kada restoran naruči 30 kilograma ja mu dostavim 30 kilograma, ako naruči 100 kilograma dostavljam 100 kilograma – kaže Predragović i ističe kako je to posebno bitno kod mladog krumpira koji vadi dan prije nego ga dostavi i upravo se tako, uz kvalitetu, ističe, uspio nametnuti. 

Za razliku od Predragovića nametnuti se nije uspjela Jadranka Petrić koja većinu svog povrća proda na bjelovarskoj tržnici. Kupe i od nje, kaže, nešto ugostitelji, ali uglavnom ih odvrati cijena. Uvoz, niske cijene i veliki centri, male poljoprivrednike guše, tumači Petrić na primjeru jedne kulture.

Krumpir Gorana Predragovića, FOTO FACEBOOK

-Kada mi imamo puno luka oni ga stave na kunu i pol, a mislim ne možeš proizvodnju nikako na kunu i pol svesti. Mi ispod tri kune, četiri ne možemo ići – kaže Petrić i napominje kako bi, da tako rade, bili kruha gladni. 

No, jasno joj je, kaže, da danas svatko mora gledati na to koliko će duboko posegnuti u novčanik. 

-Ja njih isto razumijem, da svaki ugostitelj kada ide u neke gablece isto mora biti konkurentan i isto mora biti jeftiniji – kaže Petrić. 

Domaći krumpir

Ukazuju na to i sami ugostitelji kojima je, upozoravaju, ruke vezao velik PDV, pa vjeruju da će sada kada je smanjen i oni imati više prostora, pa će i jela pripremati od više lokalnih namirnica. To priželjkuje i Horvat koji ipak napominje da se, ako želimo da na policama trgovina i stolovima restorana bude više lokalnih namirnica, to treba riješiti na normativnoj razini.

-Riba se, kako se kaže, čisti od glave. Prema tome, ako je u interesu naše Vlade sačuvati stanovništvo, sačuvati ga zdravim i vitalnim onda će to uvesti u zakon. To je lokalpatriotizam! Nije lokalpatriotizam blaćenje i omalovažavanje drugih i drugačijih nego kupujmo domaće – jasan je Horvat koji se poziva na austrijski model po kojem u trgovinama i restoranima pravo prvenstva imaju upravo proizvodi lokalnih poljoprivrednika.(Danijela Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!