VILENJSKO IGRIŠĆE Mitološka bića Bilogore u još jednoj izvrsnoj bajci

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon uspješnog prvijenca Bilogorska čarolija: Prinčeva staza, Romana Kovačić izdala je nastavak ove ilustrirane bajke pod nazivom Bilogorska čarolija: Vilenjsko igrišće. Promocija knjige održana je još u ožujku prošle godine, a sada, s odmakom, može se reći kako je knjiga pobudila velik interes među gotovo svim dobnim skupinama. Kako sama autorica kaže, radnja je smještena na Bilogori, većinom u šumskom predjelu, odvija se u zimi, a krasi ju prisutnost brojnih bilogorskih mitoloških bića. Svima koji se dvoume hoće li ih Vilenjsko igrišće zainteresirati, autorica poručuje.

-Radnja bi gotovo sve čitatelje mogla podsjetiti na djetinjstvo, a mnogi bi zasigurno dio svojeg djetinjstva voljeli prenijeti možda svojoj djeci. Mnogi će se pronaći, prisjetiti vremena kad su hodali po šumama Bilogore ili su im bake pričale priče o glođanima, npr. „Budite dobri ili će vas glođani odvesti“ – priča Romana Kovačić dodavši kako se Vilenjsko igrišće može kupiti u bjelovarskoj knjižari Knjigica – gdje priča počinje, zatim u knjižarama Hoću knjigu koje se nalaze u Rijeci, Varaždinu, Zagrebu i Splitu, a može se naručiti i preko web i Facebook stranice Bilogorska čarolija. Onaj tko ju želi posuditi, može to učiniti u bjelovarskoj knjižnici, na dječjem odjelu. Ova zanimljiva ilustrirana bajka namijenjena je prvenstveno djeci predškolskog uzrasta, te ranijeg školskog uzrasta koji će zasigurno biti fascinirani njezinim sadržajem. No, kako smo već naveli, ni oni stariji neće ostati ravnodušni.

-Što se tiče Prinčeve staze, većinu smo knjiga poklonili budući da nisam imala registraciju za prodaju knjiga. Za najnoviju knjigu registrirala sam sporedno zanimanje, a knjiga je izdana u mojoj nakladi pa je sada prodaja pojednostavljena – ističe Kovačić i dodaje kako je knjiga oduvijek i zauvijek idealan poklon za gotovo svakog čovjeka. Ono što je zanimljivo navesti jest autoričino zanimanje od najranije dobi za ovu vrstu izričaja. I sama priznaje kako ju bajke oduvijek zanimaju, a „krivce“ za to vidi u roditeljima koji su joj od najranijeg djetinjstva svakodnevno čitali.

-Od malena volim bajke i fantastiku. U nižim razredima škole osvojila sam nagradu za jedan sastavak koji je bio iz sfere fantastike pa sam zapravo vrlo rano uvidjela kako sam u tome dobra, a ono što je još važnije, shvatila sam da to volim pisati. Otada uvijek nešto pišem – priča Kovačić dodavši kako se dosta pomučila prilikom istraživanja Bilogore. Nije pronašla puno zapisa ni bajki za djecu, a ta ju je činjenica još više ponukala da ona nešto ostavi mlađim generacijama kako se običaji, tradicija i ostavština Bilogore ne bi zametnuli. Oduševilo i razveselilo ju je mnoštvo pozitivnih reakcija.

-Htjela sam što više autentičnih tema s Bilogore uključiti pa sam upotrijebila mnoštvo bilja koje pronalazimo na Bilogori, zatim brzalice – čaralice, pjesmice, skulpture Svijetle pruge su unutra, zapravo sve najbolje od Bilogore sažela sam u ovoj ilustriranoj bajci – iskrena je Kovačić koja je svoj rad napisala vrlo brzo – za samo mjesec dana. Znatno duže je istraživala i prikupljala sve potrebne informacije. Spomenimo, Vilenjsko igrišće, baš kao i prvijenac Prinčevu stazu ilustrirao je Miroslav Vincelj, Romanin kolega s fakulteta. Inače je amater, samouki ilustrator i slikar, a svakodnevno radi i uči nove stvari. Vidi se napredak, pojašnjava nam Kovačić, od prve ilustrirane bajke do ovog sada djela. Suradnja ih je dovela do izvrsnih djela koje mnogoj djeci uljepšavaju vrijeme prije spavanja, a one ostale vraćaju u djetinjstvo kako bi se prisjetili najljapših uspomena.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!