UNAPREĐENJE LOVSTVA Najveće potpore za unos pernate divljači i liječenje od američkog metilja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je u Bereku ugovore s predstavnicima 46 lovačkih saveza i udruga koji su se javili na županijski poziv za dodjelu novčanih potpora za razvoj lovstva na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Među njima su i Lovački savez Bjelovarsko-bilogorske županije te, po prvi put, Hrvatski lovački savez. Naime, promjenom Zakona o lovstvu prihvatljivi korisnici županijskih subvencija su lovoovlaštenici zajedničkih i državnih lovišta na području županije. Novo raspolaganje županijskog novca za lovstvo pozdravio je i Mato Kovačević, predsjednik županijskog Lovačkog saveza.

FOTO FACEBOOK BBŽ

-Ove godine prioritet nam je liječenje jelenske i srneće divljači od bolesti velikog američkog metilja. Mi smo to prezentirali županu koji je shvatio da je to vrlo važno za našu županiju – istaknuo je Kovačević.

Župan Damir Bajs naglasio je kako su lovišta u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, misleći pritom na kvalitetu lovišta i brizi za njih – pri vrhu hrvatskog lovstva.

-Tu kvalitetu stvaraju i održavaju ponajviše ipak domaći lovci. Jer sva 43 lovišta imaju udruge s područja županije. Mi smo jedna od rijetkih županija gdje se to nije promijenilo od prvog dana – ističe Bajs koji je zadovoljan što su ove godine u financiranje uvrštene i neke nove mjere. A zadovoljstvo je izrazio i domaćin potpisivanja ugovora, načelnik Općine Berek, Mato Tonković.

FOTO FACEBOOK BBŽ

-Čast i zadovoljstvo je što županija osjeća naše probleme te kroz određene novčane aktivnosti potpomaže svima zajedno. Za nas, male udruge, jako puno znači svaka kuna koja nam je spuštena – naglasio je Tonković.

Dodajmo, u okviru Javnog poziva koji sadrži 12 mjera, Bjelovarsko-bilogorska županija odobrila je 155 zahtjeva, a osigurana sredstva iznose 450 tisuća kuna. Najviše sredstava odobreno je za unos pernate divljači – 87 tisuća kuna, zatim za prevenciju i liječenje srneće i jelenske divljači od velikog američkog metilja – 55 tisuća kuna,  za osposobljavanje lovočuvara i lovnika 57 tisuća kuna, za odstrel predatora 47 tisuća kuna itd.

Sve te mjere ugovorene su s domaćim lovcima, jer oni najbolje znaju u što je potrebno ulagati kako bi se lovišta diljem Bjelovarsko-bilogorske županije na najbolji mogući način održavala, a samim time i unapređivala, napominju iz Županije. Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija bogata je lovištima u sklopu kojih su 43 zajednička i 20 državnih.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!